Logo demaasenwaler.nl
Pont Henri
Pont Henri (Foto: Uit®waarde)

Minder passagiers fiets- en voetveren

DRUTEN - De pontjes van Uit®waarde hebben in het vaarseizoen 2021 minder passagiers overgezet dan in andere jaren. Niet alleen corona speelde daarin een rol, ook de weersomstandigheden droegen bij aan het lagere aantal overzettingen. Het veer Druten-Dodewaard was het veer met de meeste overzettingen van dit jaar, met bijna 18.000 passagiers, duizend minder dan twee jaar geleden. 

Het vaarseizoen 2021 verliep voor de pontjes van Uit®waarde anders dan andere jaren. Door de coronamaatregelen was het tot het laatste moment spannend of de vrijwillige bemanning de pontjes in de vaart konden nemen. Vorig jaar konden ze niet varen. Ook de weersomstandigheden speelden een rol. Hevige regenval in Europa bracht hoge waterstanden en stroomversnellingen in de Nederlandse rivieren teweeg. Hierdoor waren alle veren van Uit®waarde ruim drie weken uit de vaart. 

Opvallend voor dit seizoen is dat voor het eerst gevaren is met een geheel nieuw elektrisch veer in Renkum. Tevens werd de pont in Heukelum voorzien van een elektrische motor. De tien toeristische voetveren in Rivierengebied hebben dit jaar gezamenlijk bijna 109.000 passagiers overgezet. De fiets- en voetveren over de Waal tussen Varik-Heerewaarden, Druten-Dodewaard en Beuningen-Slijk-Ewijk hebben samen bijna 41.000 passagiers overgezet. De pontjes Rhenen-Lienden en het Renkumse Veer (Neder-Rijn) zetten samen dit jaar net geen 20.500 passagiers over, bijna zesduizend minder dan 2019. 

Op Koningsdag 27 april 2022 vaart alleen het pontje Rhenen-Lienden extra. De overige fiets- en voetveren beginnen op zaterdag 30 april 2022 met het vaarseizoen.  

Meer berichten