Logo demaasenwaler.nl
<p>Wethouder Nick Derks krijgt symbolisch de sleutel van de kasteelpoort.</p>

Wethouder Nick Derks krijgt symbolisch de sleutel van de kasteelpoort.

(Foto: Gemeente Wijchen)

Sleutel Kasteel weer in bezit gemeente

WIJCHEN - Wethouder Nick Derks kreeg op 24 november symbolisch de sleutel van het Kasteel weer terug. De bedrijven die binnen in het Kasteel alle werkzaamheden uitvoerden, zijn zo goed als klaar.

In september 2020 begon de verbouwing. De vakmensen van Modderkolk Projects & Maintenance B.V. en DKC Installatie-techniek B.V. uit Wijchen en Dijkhof Bouw b.v. uit Klarenbeek hebben sindsdien heel veel werk verricht.

Wethouder Nick Derks: ‘Meer dan een jaar is er stevig geklust aan ons mooie Kasteel Wijchen. De renovatie loopt hiermee keurig op schema en de kosten blijven binnen het budget. Het resultaat mag er wezen. Hoogste tijd om het slot weer van de kasteelpoort af te halen en het open te stellen voor inwoners, ondernemers en toeristen.’

De binnenplaats is na de verbouwing een volwaardige ontvangstruimte voor het museum en het VVV-informatiepunt. Maar natuurlijk ook voor bijeenkomsten van de gemeente en gemeenteraad. Door een extra subsidie van een miljoen euro van de provincie Gelderland heeft onder andere deze binnenplaats een glazen overkapping gekregen.

De kelders zijn uitgediept. Daar is een loopgoot gemaakt om voor iedereen de route langs de historische vondsten in de kelder toegankelijk te maken. Tijdens deze uitdieping zijn er verrassende vondsten gedaan: een paar muren van kloostermoppen uit de veertiende eeuw en een tweede zeventiende-eeuwse waterput met afvoergootje, bedoeld voor het wegspoelen van vuil water.

Ook achter de schermen heeft het Kasteel een bouwtechnische opfrisbeurt gekregen. Een verbeterde luchtafvoer en duurzame warmteregeling maken het verblijf comfortabeler. Diverse fundaties in de kelder zijn versterkt om nog meer verzakking tegen te gaan. Tot slot zijn de vergaderzalen beter te gebruiken voor maatschappelijke en culturele activiteiten.

Door de verbouwingen in de twintigste eeuw was er binnen weinig meer van het originele Kasteel te ervaren. Ook was het Kasteel moeilijk toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Verschillende kamers krijgen hun originele karakter terug. En het Kasteel is nu voor iedereen toegankelijk.

Nu is het tijd voor de volgende stap. Er gaat gewerkt worden aan het interieur. De deuren blijven daarom nog even dicht voor het publiek. Door corona is het nog onzeker wanneer de eerste bezoekers welkom zijn. Maar het is wel zeker dat mensen vanaf 1 februari 2022 op deze prachtige plek elkaar het ja-woord kunnen geven.

Meer berichten