Voormalige dorpspomp in de Horst.
Voormalige dorpspomp in de Horst. Foto: werkgroep De Horst

In voorjaar eerste glaasje water dorpspomp De Horst

Algemeen

DRUTEN - ‘Supertrots’, is Ruud van Kraaij: dorpspomp De Horst geeft hoogstwaarschijnlijk komend voorjaar zijn eerste glaasje water. De initiatiefgroep, bestaande uit Van Kraaij, Wil van den Dobbelsteen, Sjaak Janssen, Gerard Merkus en Gerrit Wolbrink, bracht achtduizend euro bij elkaar. De verkoop van het boek Voetstappen in De Horst is daar voornamelijk debet aan. 

De gemeente Druten legt daar nog eens vierduizend euro bij en reserveert een bedrag van zevenhonderd euro jaarlijks voor het onderhoud. De bijna twee meter hoge pomp gaat drinkwater geven, en dat moet jaarlijks worden geïnspecteerd.

Dat de pomp er komt, is nu duidelijk. De plaats nog niet precies. Waterschap Rivierenland en Vitens zijn daarover nog in onderhandeling. De oorspronkelijke locatie, bij de speeltuin, bevindt zich nu in beschermd dijkgebied, en daar mag je niet zomaar een leiding leggen. Van Kraaij verwacht dat de pomp iets zuidelijker, ruim honderdvijftig meter vanaf de dijk, wordt geplaatst.

Het oorspronkelijke ontwerp is in gietijzer uitgevoerd, een zeer kostbare onderneming als dat voor maar één exemplaar wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam de werkgroep bij Mulders Lasbedrijf in Bergharen uit. Dat bedrijf heeft ervaring met (dorps)pompen.

Het boek ‘Voetstappen in de Horst’ werd vervaardigd door de ontwerpstudio van de Maas&Waler, Studio Pannekoek. Het boek over de bijzondere Drutense buurt kost 19 euro en is te koop bij Bruna Druten.

Door Gerrit Jan Riedstra