Logo demaasenwaler.nl
<p>Impressie van het gerenoveerde Museum Kasteel Wijchen</p>

Impressie van het gerenoveerde Museum Kasteel Wijchen

(Foto: Museum Kasteel Wijchen)

Opening Museum Kasteel Wijchen uitgesteld

WIJCHEN - De heropening van Museum Kasteel Wijchen eind december gaat niet door. Materialen die voor de werkzaamheden nodig zijn laten soms op zich wachten en de training van vrijwilligers kan door de coronamaatregelen niet doorgaan. 

De renovatie, die de gemeente uitvoert, heeft het museum aangegrepen de eigen vaste presentatie opnieuw vorm te geven en te moderniseren. De archeologische collectie wordt aangevuld met kleine interactieve onderdelen. Eyecatcher is een historische boerderij die over de hele lengte van de tussenverdieping in de ruimte komt te ‘hangen’.

De kelder is één van de weinige plekken in het kasteel die de brand van 1906 heeft doorstaan en waar de oudste geschiedenis van het kasteel nog te zien is. Met de renovatie van het kasteel is een gedeelte van de vloeren verdiept, zodat er een looproute in de kelder is ontstaan waar bezoekers door kunnen, ook rolstoelgebruikers. Langs de route worden met moderne middelen voormalige bewoners van het kasteel uitgelicht. Ook de zeventiende-eeuwse keukens zijn gerestaureerd en te bezoeken.

Eén van die bewoners was Emilia van Oranje Nassau, derde dochter van Willem van Oranje, die met haar echtgenoot Emanuel van Portugal in het kasteel heeft gewoond. Het tragische liefdesverhaal van Emilia en Emanuel wordt verteld in de presentatie en in rondleidingen.

Meer berichten