Logo demaasenwaler.nl
<p>Jongerencoaches Bino en Dennis.</p>

Jongerencoaches Bino en Dennis.

(Foto: John van Gelder)

Jongerenoverlast hoog op de agenda in Druten

DRUTEN - Jongerenoverlast en aan deze doelgroep gerelateerde criminaliteit moeten hoger op de agenda voor de gemeente Druten. Welzijn Druten, CDA, Kernachtig Druten en Sociaal Maas en Waal maakten zich in de raadsvergadering sterk voor een grondige aanpak.

Haci Aslan (Welzijn Druten) legde het college van B en W voor dat de overlast van jongeren en de drugsproblematiek in die groep nog nooit zo hoog zijn geweest in de gemeente. Schoolverzuim zou ook om reden van onveiligheid plaats hebben, betoogde hij. Wethouder Gérard de Wildt noemde het een bekend probleem: ‘Ook in andere gemeenten speelt dit, maar in Druten in sterke mate.’ Of leerlingen van school wegblijven omdat ze zich onveilig zouden voelen weet hij niet.

Voorlichting
Sociaal Maas en Waal richtte de pijlen bij monde van Dini Uitdehaag op voorlichting richting de jeugd. ‘Jongeren moeten leren zich bewust te zijn van de risico’s van drugsgebruik en de verleiding van statusverhoging en snel geld verdienen.’ Ze doelde daarmee op het feit dat jongeren drugs of geld vervoeren. Ze pleitte voor een integrale aanpak met onderwijs, zorg en handhaving.  

Bredere inzet van jeugdwerkers is ook een optie voor Kernachtig Druten. De handhavende kant kan worden gerealiseerd met bijvoorbeeld cameratoezicht. Het CDA staat een langjarig preventiebeleid voor. ‘We hebben nu eenmaal een alcohol- en drugsprobleem in onze gemeente onder de jongeren. Het vereist echt een langdurig beleid voor je daarvan de resultaten ziet.’

Wethouder De Wildt stelde dat de problemen zich toespitsen op een groep van rond de dertig jongeren. Deze maand nog is er een gesprek met politie, de jongerenwerker, Meervoormekaar, straatcoaches, de BOA’s en het Pax Christi College.

Door Gerrit Jan Riedstra

Meer berichten