Logo demaasenwaler.nl
<p>Een koppel zwanen bij zonsondergang</p>

Een koppel zwanen bij zonsondergang

(Foto: Norbert van Roosmalen)

Zorg D66 uitbreiding waterreservering

BEUNINGEN - D66 in Beuningen maakt zich zorgen over de gevolgen van de uitbreiding van het drinkwaterreserveringsgebied in de gemeente Beuningen. De partij vraagt zich af wat dit voor gevolgen heeft voor de nieuwbouw van woningen en bedrijven.

De komende jaren is er meer drinkwater nodig door de stijgende bevolkingsgroei en economische vooruitgang. De provincie Gelderland moet zorgen voor grondwater en voldoende drinkwaterbronnen. Voor Gelderland betekent dat een reservering voor 55 miljoen m3 water per jaar. 

Op diverse plekken in de provincie zijn nu gebieden aangewezen, waaronder Beuningen en Druten.
In Beuningen gaat het om de kern Winssen, het gebied ten noorden en westen van Ewijk en de oeverwallengebieden in Ewijk en Beuningen.

Extra regels
Omdat nieuwe bedrijven en woningen in die gebieden te maken krijgen met extra regels, trekt D66 nu bij het college aan de bel. Zo zijn er geen bodemenergiesystemen meer toegestaan, mag er niet meer dan drie meter diep geboord worden en wordt kunstmest uitrijden ook verboden.

D66 wil onder andere weten of bedrijven minder waard worden, want bij verkoop gaan de nieuwe strengere regels gelden. Het plan is overigens om niet meteen in die gebieden water te gaan winnen, maar D66 wil wel weten hoe het zit met de kans op verzakkingen en scheuringen van huizen. 

Bezwaar
Tegen de plannen kan bezwaar worden gemaakt. D66 wil van burgemeester en wethouders weten of ze dat gaan doen.

Plannen
Kijk voor de plannen over het drinkwaterreserveringsgebied op: bit.ly/30wUhuL.

Door Patrick Huisman

Meer berichten