Stichting Tegenwind hekelt onderzoek RIVM over windmolens bij Beuningen.
Stichting Tegenwind hekelt onderzoek RIVM over windmolens bij Beuningen. Foto: Wim Piels

Tegenwind: ‘Onderzoek RIVM partijdig’

Algemeen

BEUNINGEN - Het rapport van RIVM over eventuele gezondheidsschade door windturbines deugt niet. Dat stelt Stichting Tegenwind. Ze baseert zich op een onderzoek dat in opdracht van Windwiki naar dat rapport heeft gedaan. Tegenwind vraagt de gemeenteraad Beuningen daarom geen vergunning  te verlenen voor het geplande windpark in de gemeente.

Windwiki is een artsencollectief, bestaande uit zes medici en een hoogleraar, dat zich net als Tegenwind kritisch opstelt ten opzichte van windmolens. Dr. D. Bijl, oud-huisarts en epidemioloog, betoogt onder meer dat het RIVM-onderzoek niet objectief is. Het is bovendien gebaseerd op ander onderzoek dat kwalitatief onder de maat is. Laboratoriumonderzoeken schieten tekort om er conclusies op de lange termijn aan te verbinden en analyses zijn vaak onnauwkeurig beschreven.

Op basis van dit ‘slechte’ wetenschappelijke onderzoek zouden geen harde conclusies moeten worden getrokken met betrekking van de gezondheidsrisico’s die mensen lopen, stelt Bijl, en met hem ook Tegenwind. “Er is dringend behoefte aan goed wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers, die geen belang hebben bij de uitkomsten daarvan,” stelt Bijl.