Dorpshuis de Horst in Horssen.
Dorpshuis de Horst in Horssen. Foto: Diana de Leur

Herstart dorpshuizen ophanden

Algemeen

DRUTEN - Dorpshuizen in de gemeente Druten maken zich op voor een herstart. Al voor corona was duidelijk dat ze het moeilijk zouden krijgen. 

Zo vinden sommige besturen het lastig om te sparen voor achterstallig onderhoud. Duidelijk is geworden dat verscheidene dorpshuizen een tekort opbouwen als gevolg van de sluiting gedurende de eerste helft van dit jaar. De ontwikkelingen hadden in de gemeenteraad al de vraag opgeworpen of het college niet doorlopend een oogje in het zeil zou kunnen houden wat betreft de financiële zaken van dorpshuizen. Dat gaat wethouder Gérard de Wildt te ver. Wel biedt de gemeente aan om intensiever met besturen van dorpshuizen te overleggen. Dat is ook de wens van de besturen. Daarnaast wil de gemeente de samenwerking tussen de besturen stimuleren. 

De financiële resultaten van de dorpshuizen zijn verschillend. Sommigen maken een bescheiden winst, anderen hebben een kwetsbare financiële positie. Tegenvallers kunnen moeilijk of niet worden opgevangen. Dat betreft niet alleen onderhoud en reparaties. ook verenigingen, de huurders, hebben het moeilijk en zouden kunnen overgaan tot opheffing of minder bijeenkomsten in het dorpshuis.

De gemeente constateert dat besturen van dorpshuizen meer kunnen doen om de bezettingsgraad op peil te houden. Een duidelijke visie ontbreekt en de inkomsten zijn vooral gebaseerd op de vaste huurders. De werving zou beter kunnen, evenals de communicatie en marketing op bijvoorbeeld sociale media. Gedurende corona kregen de dorpshuizen financiële ondersteuning, ook voor gymzalen die niet in gebruik waren als gevolg van de regels.