Plattegrond Portier
Plattegrond Portier Foto: KlokGroep

Parkeren en hoogbouw nieuwe wijk Portier zorg voor bewoners

Algemeen

DRUTEN - Parkeren, de hoogte van geplande nieuwbouw en privacy zijn drie aandachtspunten die bewoners rond de nieuwe wijk Portier in Druten hebben ingebracht. Klokgroep hield een enquête onder omwonenden. De reacties worden verwerkt in het plan.

Naast genoemde aandachtspunten vinden omwonenden goede fiets- en loopverbindingen belangrijk, bijvoorbeeld van de Bogerd naar het centrum. Ze pleiten verder voor duurzame maatregelen, zoals het opwekken van zonne-energie en hemelwaterdoorlatende bestrating. Oog voor historie en plaatsen voor ontmoetingen, twee speerpunten van de planmakers, worden niet gedragen blijkt uit de enquête. Portier speelt zich af tussen de Heuvel en de Van Heemstraweg. Aan die laatste weg komen twee woontorens, negen (plus parkeergarage) en vijf hoog. Het gedeelte van de Dijkgraafstraat dat parallel loopt aan de Van Heemstraweg verdwijnt. Richting de Klokkenslagstraat komen koopwoningen, en verderop, aan de zijde van de Heuvel, sociale woningbouw. Hoe het gebied toegankelijk wordt gemaakt is nog niet duidelijk. De aansluiting bij de Bogerd wordt niet de toegangsweg tot de nieuwe wijk.

Een plan van een dergelijke omvang moet normaal gesproken Europees worden aanbesteed, zodat ook andere projectontwikkelaars zich kunnen melden. De gemeente en woningstichting Woonwaarts hebben evenwel beide hun gedeelte van de grond verkocht aan Klokgroep uit Nijmegen. Deze heeft vervolgens een plan gemaakt voor het gehele gebied. Daarin is aandacht voor sociale woningbouw. Volgens wethouder André Springveld worden op deze wijze niet de aanbestedingsregels omzeild. ‘Juristen hebben de kwestie bekeken. Dit is geheel volgens de regels.’ Springveld is tevreden over de inspraak in de loop van het proces. Onder meer een kwaliteitspanel uit de gemeenteraad en het Gelders Genootschap volgen de planvorming.

Door Gerrit Jan Riedstra

Plattegrond Portier