Een activiteit in het kader van het vergroten van biodiversiteit.
Een activiteit in het kader van het vergroten van biodiversiteit. Foto: Margeet Melman

Bewoners versterken biodiversiteit

Algemeen

HEEREWAARDEN - Particulieren uit het buitengebied van Zaltbommel ontvangen zaterdag 13 november de beplanting en nestkasten voor het versterken van de biodiversiteit op hun terrein. Zij doen mee aan het project 24 biodiversiteitsplannen Zaltbommel van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Dat wordt gefinancierd door de Gemeente Zaltbommel en de Provincie Gelderland. 

De uitdeeldag begint om 10.00 uur. Wethouder Gijs van Leeuwen plant de eerste boom op het erf van Hippisch Centrum Bommelerwaard aan de Jan Stuversdreef 1-3 in Kerkwijk.

Gratis biodiversiteitsplan
Voor iedere deelnemer is een gratis biodiversiteitsplan opgesteld, waarin gekeken is hoe de bewoners op hun terrein de biodiversiteit en het streekeigen landschap kunnen versterken. Denk aan het aanplanten van inheemse bomen en struiken, zoals meidoorn, hazelaar en Gelderse roos of knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op het erf en in het landschap. Ook het inzaaien van kruiden en het plaatsen van kasten voor zangvogels en egels is onderdeel van het project. In samenwerking met vrijwilligers van de Steenuilen-werkgroep is onderzocht of de erven geschikt zijn om een steenuilenkast te plaatsen.

Instructie
Op de uitdeeldag krijgen bewoners een instructie hoe je een boom plant en tips voor vervoer van beplanting tegen uitdroging. Om 12.00 uur is iedereen met zijn beplanting op weg naar het eigen erf om te starten met de aanplant.


Ook meedoen?

Meedoen aan het project kan nog steeds voor enkele deelnemers. Sinds de start van het project zijn zestien biodiversiteitsplannen opgesteld, waarvan vrijwel alle deelnemers beplanting hebben besteld. Deelnemers betalen een gunstig tarief voor de aanschaf van beplanting en nestkasten. Aanmelden kan via de website van SLG www.landschapsbeheergelderland.nl onder het kopje Activiteiten > Biodiversiteit.