Koeien in de uiterwaarden van Dreumel
Koeien in de uiterwaarden van Dreumel Foto: Rutger van Wijk

LTO Noord: Laat boeren zelf gas opwekken

Algemeen

REGIO - LTO Noord roept overheden op boeren en tuinders te stimuleren groen gas te produceren vanuit mest. 

“De productie van groen gas heeft drie grote voordelen. Door als Nederland zelf groen gas te produceren zijn we minder afhankelijk van andere landen. In plaats van gas uit fossiele brandstof te winnen, produceren boeren bovendien groen gas vanuit mest. Dit gas is daarnaast een duurzaam alternatief om bijvoorbeeld gebouwen mee te verwarmen. Daarbij wordt met de productie van groen gas emissie van stikstof en CO2 verminderd. Groen gas is dus een win-win-win,” aldus Martien Nillesen, regiobestuurder bij LTO Noord. 

Het proces om van mest groen gas te maken wordt ook wel mestvergisting genoemd. Bij mestvergisting wordt de mest door verwarming omgezet in gas. Op dit moment is het aantal boeren en tuinders dat groen gas uit mest haalt nog vrij beperkt. Het gaat hierbij om enkele tientallen boeren in Nederland. Grote stappen kunnen worden gemaakt als de overheid een helpende hand toereikt. Installaties om groen gas te produceren zijn kostbaar en het is daarom belangrijk dat de overheid hier in investeert. 

“We willen als land ook minder afhankelijk worden van gas uit andere landen Dan is dit een duurzame en goede oplossing om als overheid in te investeren,” aldus Nillesen. Veel boeren en tuinders in Nederland doen mee aan het opwekken van groene energie. Bijna de helft van hen wekt duurzame energie op. Dit was tien jaar geleden nog tien procent. Daarnaast nemen 95% van de boeren en tuinders maatregelen om energie te besparen.