De Gouden Ham (Botary).
De Gouden Ham (Botary). Foto: Botary Maas en Waal

Hanzeweekend Maasbommel

Algemeen

MAASBOMMEL - Na een jaar uitstel gaat het Hanzeweekend in Maasbommel volgend jaar door. Het evenement vindt plaats op 16 en 17 juli 2022. Op zondag 14 november is er een informatiemiddag voor belangstellenden.

De leus is ‘Heel Maasbommel terug naar het jaar 1400’. Aan de haven in de nagebouwde middeleeuwse stad wordt het leven in de Hanzetijd nagebootst. In die entourage is een haven opgenomen waar de handelsschepen zullen afmeren. De Kamper Kogge, een authentieke reconstructie van een handelsschip uit de veertiende eeuw, meert twee dagen lang aan in de haven van Maasbommel, compleet met middeleeuwse crew die alles kan vertellen over het leven in de Hanzetijd. 

Inwoners en bedrijven slaan de handen ineen om er een groots evenement van te maken. Er is al veel voorbereid. Er is een bouwlocatie aan de monding van de Gouden Ham waar de middeleeuwse huizen zo authentiek mogelijk worden nagebouwd.Er staat veel op het programma tijdens het Hanzeweekend. Zo zal er een brocantemarkt zijn waarbij ook heerlijke zelfgebakken taarten en koffie worden verkocht.
De organisatoren proberen in samenspraak met de jachthavens een grote ‘zeilende vloot’ met zo oud mogelijke schepen te regelen. Iedereen die een boot heeft met een beetje historische uitstraling wordt uitgenodigd om in de ochtend van de 16e juli de Kamper Kogge vanaf de sluis bij Lith te vergezellen in een feestelijke armada naar Maasbommel, waar de historische haven dan is nagebouwd.

Informatiemiddag 

Voor iedereen die belangstelling heeft is er op zondag 14 november vanaf 14.00 uur een informatiemiddag in het Hanzehuys.

Er zijn nog veel vrijwilligers nodig om dit ambitieuze plan te realiseren. De organisatie is op zoek naar onder andere bouwers, bakkers, figuranten en verkeersregelaars. Vrijwilligers kunnen zich tijdens de informatiemiddag opgeven. Meer informatie, zie Facebook/Hanzedagen Maasbommel.