Afbeelding
Foto: John van Gelder

Geen Mert, wel Leste Snert

Algemeen

DRUTEN – Leste Mert, een dag die voor het tweede achtereenvolgende jaar aan Druten voorbij gaat. Om het sfeertje van Leste Mert te proeven kan iedereen in huiselijke kring genieten van de levendige volksmusical ‘Leste Snert’ van De Bewaorsmiense.

De enige veemarkt van de streek die nog bestaat, zit met name de Drutenaren diep in hun vezels. Hoeveel tijd er ook verstreken is, het karakter van de Leste Mert is in wezen onveranderd. Er bestaan ontelbare anekdotes over het volksfestijn op de eerste donderdag na Allerzielen. Dit gegeven in combinatie met de 200 ste jubileumeditie vormden in 2017 het idee voor het schrijven van een musical rondom de Leste Mert.

Twee jaar later, in maart en april 2019 voerden De Bewaorsmiense met groot succes voor ruim 2100 toeschouwers de vrolijke volksmusical ‘Leste Snert’ op. Een musical in het Maos en Waolse dialect vol vaart, drama, veel humor en muzikaal vorm gegeven door John Tijssen.

De streekmusical ‘Leste Snert’ speelt zich af in 1919. Schrijver van het script én de liedjes, Bas van der Hoeven verweefde in het centrale thema Leste Mert mooie Drutense verwijzingen met wereldse elementen. Het arme Maas en Waal, Boldershof, de stoomtram, Stet van Os, het einde van de Eerste Wereldoorlog, het socialisme, vrouwenkiesrecht en de vele stakingen……het komt allemaal met een knipoog voorbij.

In café ‘In d'n Slaopende Os’ drinkt arm en rijk een glaasje om de bittere nasmaak van het leven weg te spoelen. In datzelfde café beraamt een aantal notabelen een eeuwfeest met een snertkookwedstrijd. Grootse plannen en alles bij elkaar een heel ‘gedrillebeer’ (gedelibireer), zoals herenboer Bart van de Wettering regelmatig roept. In de door Dayenne van de Geijn geregisseerde musical komen werkelijkheid, fantasie, verleden en heden bij elkaar. Zeker ook als het gaat om het voorkomen van enge ziektes. In de huidige tijd de mondkapjes . Aan het begin van de 20ste eeuw hing men konijnenpootjes om de nek en spijkerde men vleermuizen aan de poort ter afwending van al het onheil. De plannen voor het vieren van de 100ste jubileumeditie zijn groots, er wordt een Leste Mert lied gecomponeerd, maar het loopt net zoals de afgelopen twee jaren niet helemaal zoals gewenst: ‘’t Git zoals ’t git en ‘t kum zoals ’t kum’.

Uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht en eindigt het stuk met het nieuwe prachtige Maas en Waalse volkslied ‘Mooi Maos en Waol’. Vanaf 4 november - kan dit door iedereen in de eigen huiskamer meegezongen worden. Met een bord erwtensoep binnen bereik en een simpele muisklik op een link op de website van De Bewaorsmiense kan de musical op de computer worden bekeken. De beelden kunnen ook worden gestreamd naar de t.v. Zo wordt het dan toch nog een vrolijke Mert. De door Berry Croonen gemaakte video blijft tot en met 19 november beschikbaar.

Website: https://bewaorsmiense.jimdofree.com/