Logo demaasenwaler.nl
Foto:

Gemeente Druten wil kosten huishoudelijke hulp verlagen

DRUTEN - De gemeente Druten wil de kosten voor hulp in de huishouding verlagen. Die kosten zijn sterk gestegen, en zullen de komende jaren nog hoger worden.

De hulpvrager, bijvoorbeeld een oudere inwoner die zelfstandig woont, moet nadrukkelijk worden gevraagd of de huishoudelijke hulp niet op een andere wijze kan worden verricht, bijvoorbeeld door iemand uit de omgeving of door zelf financieel bij te dragen. Het aantal uren hulpverlening per week moet naar beneden worden bijgesteld en in Druten zou een was- en strijkservice moeten komen. 

De netto lasten, die onder de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) vallen, stijgen sinds 2019 ieder jaar met bijna twintig procent. Het aantal ouderen in de gemeente neemt ook toe. Die ontwikkeling wordt door het rijk financieel niet afdoende gecompenseerd. Het indicatieprotocol van de gemeente stamt uit 2006. Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om de richtlijnen daaruit aan te passen. Dat zou onder meer betekenen dat normtijden naar beneden worden bijgesteld. Een huishouden dat elke week in aanmerking komt voor 2,5 tot vier uur hulp, krijgt hulp voor 2,5 uur. Wie in aanmerking komt voor vier tot zes uur hulp gaat drie uur hulp krijgen. Dat geldt voor nieuwe aanvragers van de hulp, en wordt vanaf 2022 ingevoerd bij de hercontrole. De gemeente gaat er van uit dat de nieuwe maatregelen bezwaarschriften zullen opleveren.

Door Gerrit Jan Riedstra

Meer berichten