Logo demaasenwaler.nl
Foto: John van Gelder

Centrumvisie Druten: Hogestraat moet aantrekkelijker

DRUTEN - Het centrum van Druten moet aantrekkelijker worden voor het winkelend publiek. Adviesbureau DTNP schreef in samenspraak met gemeente en ondernemers de centrumvisie ‘Eigenzinnig Druten, hart van Maas en Waal’. Met name het gebied tussen Heuvel en Kattenburg moet worden aangepakt. De gemeenteraad buigt zich nog over de plannen. 

Veranderend consumentengedrag ligt ten grondslag aan de centrumvisie. Ook voor corona bestelden klanten al vaker via internet, en de pandemie bracht die ontwikkeling nog eens in een stroomversnelling. Er moet meer worden gedaan om de mens naar de winkels te krijgen.

Divers winkelaanbod
Druten kent veel sterke punten, waaronder het winkelaanbod. Dat is divers en kent bovendien veel winkels die niet in iedere stad of dorp zijn te vinden. Het is meer de infrastructuur die de aandacht vraagt, zo stelt het adviesbureau.

Het lint van Heuvel naar Kattenburg wordt op twee plaatsen onderbroken, waardoor winkelend publiek de indruk zou kunnen krijgen dat de winkelervaring al ten einde is.
Het plan noemt de supermarkt Plus een trekker, maar stelt dat de overgang naar de Hogestraat aantrekkelijker moet worden gemaakt. Zeeman zou idealiter meer naar het centrum moeten verhuizen, en het plein aan het begin van de Hogestraat moet uitnodigender van aard worden.

Halverwege de belangrijkste winkelstraat van Druten zit ook een onderbreking van het winkelaanbod. Aanpassing van de ruimte, zodat vrij zicht ontstaat op de kerk, is een manier om de bezoeker ‘door te sturen’. Ook bijvoorbeeld de situering van de bibliotheek of een andere culturele of maatschappelijke instelling op die plek, zou een verbetering zijn. Het plan stelt dat de Kattenburg in de toekomst niet meer tot kernwinkelgebied moet worden gerekend. Daar ligt wonen of werken meer voor de hand.
De bezoeker van het centrum kan de auto goed kwijt, stelt het plan, maar het aantal blauwe zones kan wellicht minder. Aan plaatsen waar je de fiets kwijt kunt is een gebrek.

De Markt kan ‘vriendelijker’ volgens ondernemers. Meer groen, een waterpartij en een kunstwerk zouden verbeteringen zijn. Ook vragen ze aandacht voor de verbinding met de passage waaraan Aldi en Jumbo zijn gevestigd. De ingang naar die winkels is weggestopt. Aan horecazaken is in die omgeving geen gebrek, maar openstelling in de middag zou voor zowel winkels als horeca een goede zaak zijn.

In het plan is niet alleen aandacht voor Druten. De dagwinkels in Horssen en Afferden vervullen een rol wat betreft de boodschappen, maar versterken ook de leefbaarheid in de dorpen. Het aantal inwoners rechtvaardigt cijfermatig gezien niet de aanwezigheid van de winkels, maar om sociale redenen moeten ze open blijven, stelt het plan.

Door Gerrit Jan Riedstra

Meer berichten