Afbeelding
Foto: Sjon Heijenga

Informatiekraam Operatie Steenbreek in Bibliotheek

Algemeen

BEUNINGEN - Vanaf maandag 4 oktober is in Bibliotheek Beuningen een informatiestand ingericht van Operatie Steenbreek Beuningen. Tuin- en natuurboeken inspireren u om uw tuin of straat groener te maken. Op donderdag 7 oktober van 13.00 tot 15.30 uur en woensdag 13 oktober van 10.00 tot 11.30 uur is er een vragenuur, waarbij leden van Groen & Bloei en Het Dijkmagazijn antwoord en goede raad geven op concrete vragen. 

Najaar
Het najaar is helaas onterecht een vergeten tuinseizoen geworden. Door de klimaatverandering begint de lente steeds vroeger en houdt de zomer lang aan. Met als gevolg zeer warme, langdurige droge periodes. Vaak is het zelfs in oktober nog prachtig weer. Het najaar is om verschillende redenen de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Zo is de bodem nog warm na de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaap-stand’ zijn. De grond heeft meer tijd om zich aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt. Maar het belangrijkste is nog wel dat de consument die in het najaar in de tuin aan de slag gaat, al direct in het vroege voorjaar kan genieten van een mooie en levendige tuin. En vroeg in het voorjaar bloeiende bloemen, is ook weer goed voor de biodiversiteit.

Operatie Steenbreek
Met Operatie Steenbreek Beuningen stimuleren gemeente Beuningen en Het Dijkmagazijn inwoners om hun woonomgeving groener te maken. Dat kan gaan van het aanbrengen van kleine veranderingen in de tuin tot aan samen met de buren de straat vergroenen. Een groene leefomgeving woont prettiger: het voorkomt hittestress en zorgt bij hoosbuien voor minder wateroverlast. Daarnaast trekt groen vogels en andere dieren aan. Voor meer inspiratie, tips, hulp of materialen, zie: www.dijkmagazijnbeuningen.nl/steenbreek.