Afbeelding

Veel mogelijkheden voor nieuwe sportcentrum Gelenberg

Algemeen

DRUTEN - Een zwembad met een 25 meter lange glijbaan, horeca met extra ruimte, een sporthal die gebruikt kan worden in drie delen, het lijkt niet op te kunnen voor het nieuwe sportcomplex De Gelenberg in Druten. Aannemer Van der Horst uit Mill mag het bouwen en het gaat nog snel open ook, want in januari 2024 is de opening voorzien.

Verantwoordelijk wethouder Willy Brink is ontzettend blij en spreekt van een ‘hypermodern, multifunctioneel en duurzame sportcomplex’. Het hele complex moet binnen de 19,4 miljoen euro die ervoor staat gerealiseerd worden. Maar Brink denkt dat het kan. ‘Het is een zogenaamde Design and Buildopdracht, dat betekent dat het binnen dat bedrag gerealiseerd moet worden door de aannemer en daar hebben we alle vertrouwen in.’

Maar voor dat geld krijgen de inwoners van Druten dan ook wat. Zo is niet alleen de sporthal in delen te gebruiken, ook tussen de twee zwembaden die er komen (wedstrijdbad en doelgroepenbad) is een neerlaatbare wand voorzien. Verder is er nog peuterbad met allerlei extra’s en een whirlpool.
Naast het zwembad en de sporthal wordt achter die laatste een gym- en turnzaal gezet met een aparte ingang. Want ook een heleboel sportverenigingen verhuizen mee naar het nieuwe complex. Met Turnvereniging Druturnia, Zwemvereniging De Gelenberg en De Kom zijn al afspraken gemaakt. Pax Christi neemt overdag alle sportzalen in gebruik voor haar bewegingsonderwijs. Zorginstelling ’s Heeren Loo kon geen structurele deal met de gemeente maken over het gebruik van het zwembad. Toch denkt Willy Brink wel dat er gebruik gemaakt gaat worden van de faciliteiten: ‘ze zijn altijd welkom en ik denk dat er nog wel een goede samenwerking zal ontstaan als het bad er eenmaal is.’

Ook de horeca en de bijbehorende multifunctionele ruimte krijgt een eigen ingang. Deze ruimtes sluiten weer aan op de sporthal en het zwembad zodat ook toeschouwers welkom zijn. Toch is er ook een centrale ingang met balie. Het gebouw wordt waar mogelijk heel transparant en de dichte dakdelen worden uitgevoerd in een zandkleur, dat past volgens de ontwerpers goed bij de omgeving waar het gebouw komt te staan. 

De nieuwe Gelenberg wordt een bijna energie neutraal complex. Met de meest nieuwe technieken zoals aardwarmte en veel zonnepanelen. De bouw moet in september 2022 starten. Sporthal De Heuvel en het huidige zwembad worden pas gesloopt zodra het nieuwe sportcentrum De Gelenberg in 2024 geopend is.

Door Patrick Huisman

Afbeelding