Meerval op het Waalstrand, 2018.
Meerval op het Waalstrand, 2018. Foto: Marcel de Jong

Indrukwekkende riviermonsters

Algemeen

Meervallen in de grote rivieren, moeten we ervoor oppassen?

Door Anne-Bregtje Schelfhout

MAAS EN WAAL - Het water lonkt in de zomermaanden. Een verkoelende plons in een van de zwemplassen die Maas en Waal biedt kan uitkomst bieden. Zwemmen in rivieren wordt ten zeerste afgeraden vanwege de sterke stromingen en scheepvaart. Een verkoelende wandeling langs de oever is natuurlijk wel mogelijk. En daar is, zeker met laagwater, van alles te vinden. Denk aan fossielen, bijzondere stenen, scherven en soms overblijfselen van krabben of vissen. Zo ontving de redactie in 2018 een foto van een aangespoelde meerval van ruim twee meter lang.

Een wandelaar spotte de vis aan de oever van de Waal bij Afferden/Deest. In Nederland zijn meldingen van gevangen meervallen met een lengte van 2,27 tot 2,36 meter. Vissers zijn verplicht om meervallen direct weer terug te zetten. De grootste meerval ooit gemeten had een lengte van maar liefst 3,5 meter. Dit was in Rusland. 

Op het menu van de grootste roofzoetwatervis van Nederland staan brasem, karper, paling en snoekbaars, en meervallen jagen ook graag op pootjebadende duiven, watervogels zoals meerkoeten, amfibieën en kleine zoogdieren die ze van de oppervlakte kunnen pakken en in een keer naar binnen kunnen werken.

Dog Eating Catfish 

Er zijn zelfs verhalen bekend dat meervallen ook honden hebben meegesleept en opgeslokt. Een bekend verhaal gaat over meerval Kuno the Killer, een exemplaar van 1,50 meter. Hij leeft of leefde in de wateren bij Mönchengladbach in Duitsland en heeft vanuit het water een teckelpup die op de oever liep te pakken gekregen. Zo zijn er meer verhalen over meervallen die honden hebben aangevallen, zoals een Franse bulldog in Kroatië, een Duitse herder in Texas, en in Frankrijk een Mechelse herder. 

In Thailand wordt een ondersoort van de meerval de Chao Phraya Giant Catfish, ook wel Dog Eating Catfish genoemd. Dat zegt genoeg. Meervalkenner Bas van Nuland vertelt in een artikel in het Algemeen Dagblad (30-08-2018) ‘dat hij zelf nooit zijn chihuahua in de Maas of Waal zou laten zwemmen, want die kunnen ze aan.’

Waarschuwing 

Een waarschuwing is op zijn plaats voor hondenbezitters die hun hond laten pootjebaden of zwemmen. En er gaan stemmen op dat die waarschuwing ook geldt voor ouders met kleine kinderen, ook al zou de meerval voor de mens ongevaarlijk zijn. Er zijn wereldwijd sporadisch meldingen van aanvallen door meervallen op mensen met alleen wat schaafwonden tot gevolg. Meervallen zien mensen in principe niet als prooi, omdat zij deze in één keer naar binnen moeten kunnen werken. Ze kunnen namelijk niet kauwen, alleen opslokken. Dus kom je al zwemmend in een van de Nederlandse wateren een meerval tegen, bedenk dan dat het risico vele malen groter is om ziek te worden van de blauwalg of poepbacterie die daar ook rondwaren dan dat een meerval je aanvalt.