Rugzak op, 'klompen' aan en gaan.
Rugzak op, 'klompen' aan en gaan. Foto: Yvonne Bloemena

Nieuw klompenpad in Alphen

15 jul, 12:00 Algemeen

ALPHEN - Op vrijdag 16 juli wordt het honderdste klompenpad in Gelderland geopend in Alphen; het Moas-Wetteringpad. Het nieuwe klompenpad is onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (LSG), en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers van dorpsplatform SLAG, twaalf particuliere grondeigenaren en de gemeente West Maas en Waal tot stand gekomen. Het nieuwe klompenpad sluit aan op het Tremelepad. 

Om 16.00 uur wordt door wethouder Erik Peters en directeur-bestuurder Arjan Vriend van SLG bij het startpunt van de wandelroute, bij lunchroom Bij Van Alles ‘n Bietje, het informatiepaneel onthuld. Daarna wordt er in het vernieuwde dorpshuis getoost en wordt een aantal mensen in het zonnetje gezet, als dank voor hun medewerking. Belangstellenden zijn op deze middag van harte welkom. Tot slot kunnen wandelliefhebbers de spreekwoordelijke klompen aandoen en het pad op gaan.

Het Moas-Wetteringpad
Het Moas-Wetteringpad start bij lunchroom/atelier Bij Van Alles ‘n Bietje en is een rondwandeling van veertien kilometer door het afwisselende buitengebied van Alphen. Onderweg ziet de wandelaar oude Maasmeanders, watersnoodwoningen, een dijkmagazijn, de stuw en een waterkrachtcentrale met vistrappen. Het klompenpad loopt veel langs water; de Maas en de ontzandingsplassen met zijn nieuwe natuur en grazende Galloway’s. Het voert over de stroomrug parallel aan de Maas met de oude dorpskern en traditioneel de fruitboomgaarden. En weer komt men langs het water van de Alphense wetering, die van oudsher belangrijk was voor de ontwatering van de Alphense polder. Het pad langs de wetering, met houten bruggen over de sloten tussen de percelen, gaat over boerenland en door fruitboomgaarden.

Medewerking
Realisatie van het klompenpad zou niet mogelijk zijn geweest zonder de medewerking van grondeigenaren, boeren en fruittelers langs de route en vrijwilligers, die het klompenpad mee bedacht en bewegwijzerd hebben. Met dit pad langs de wetering is er in Alphen ook een nieuwe wandelmogelijkheid bijgekomen, die het boerenland toegankelijk maakt.

Klompenpaden app en folder
Het Moas-Wetteringpad is gemarkeerd met blauwe klompjes. Met de Klompenpaden App of de folder kan de route worden gevolgd en kan de wandelaar meer lezen over het ontstaan van het landschap, de strijd van de bewoners tegen hoog- en kwelwater en de plaatselijke geschiedenis. Die folder is verkrijgbaar bij theetuin Onder De Groene Hemel, camping De Schans, Tingieterij ‘t Oude Ambacht en de regionale VVV’s. Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder op www.klompenpaden.nl of download de Klompenpaden App voor informatie en navigatie op de route.

Te gast
Wandelaars van klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren. Daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Dit is aangegeven op speciale welkomstborden bij de ingang van een terrein. Waar de route gebruikmaakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels.

!
Digitale krant