Afbeelding
Foto: stockfoto

Drutense Financiën blijven onzeker

15 jul, 09:01 Algemeen

DRUTEN - Voor de komende jaren blijft het uiterst onzeker, maar voor 2021 zien de financiën van Druten er toch gunstiger uit dan gedacht. Dat blijkt volgens wethouder Financiën Willy Brink uit de laatste ontwikkelingen.

De gemeenten in Nederland en het kabinet hadden een langlopend conflict over de financiering van de jeugdzorg. Onlangs werd bekend dat het kabinet financieel over de brug moet komen met voldoende geld voor gemeenten. Wat dat voor Druten betekent is nog niet exact bekend. Het gaat dan in eerste instantie om een eenmalig bedrag, maar ook de komende jaren moet er geld bij het bedrag voor de jeugdzorg. 

Bezuinigingen
Het grote probleem van Druten, een herverdeling vanuit de overheid van het geld voor de gemeenten waarbij Druten 1,2 miljoen minder krijgt, is niet van de baan.

De kans is wel dat het bedrag toch nog iets lager wordt, nadat Druten zich beklaagd had bij het Rijk, maar dat is allerminst zeker. Daarom is er een speciale werkgroep aan de slag gegaan die moet zoeken naar hoe die bezuinigingen gerealiseerd moeten worden. Dat kan door bepaalde taken niet meer (geheel) uit te voeren of door de lokale belastingen te verhogen. Ook is er al gezocht naar waar er eventueel nog ‘lucht’ zit in de financiën van de gemeente. 

Duidelijkheid
Voor het zomerreces zou er meer duidelijkheid moeten komen uit Den Haag over het bedrag dat Druten de komende jaren minder krijgt vanuit het Rijk.

Door Patrick Huisman

!
Digitale krant