Lars Roelofs met zijn verzameling uit WOII.
Lars Roelofs met zijn verzameling uit WOII. Foto: GER LOEFFEN

Ewijkse scholier droomt van eigen oorlogsmuseum

14 jul, 11:01 Algemeen

EWIJK - Een museum over de Tweede Wereldoorlog oprichten, dat is waar Lars Roelofs van droomt. De veertienjarige scholier begon met twee kogelhulzen, maar heeft inmiddels een aardige collectie opgebouwd. Toch is de verzameling bij lange na nog niet compleet, vindt hij, en daarom roept hij de hulp in van Maas en Walers die hem aan militaria kunnen helpen.

De interesse voor de Tweede Wereldoorlog begon op achtjarige leeftijd, toen hij met zijn ouders Oorlogsmuseum Overloon bezocht. ‘Wat ik daar zag, vond ik fascinerend; die militaire voertuigen, oude legerkostuums, wapens, maar vooral de geschiedenis die hier achter schuil ging. Eenmaal thuis besloot ik allerlei militaire voorwerpen te gaan verzamelen. Te beginnen met de kogelhulzen die mijn overgrootvader ooit vond in het bos en die bij ons thuis op de kast stonden.’

Verhalen
Anno 2021 omvat de verzameling ook zaken als munitiekisten, speldjes, bodemvondsten en postzegels. Toch is Lars niet alleen geïnteresseerd in de militaria, maar ook in de verhalen achter de voorwerpen. ‘Zodat deze niet vergeten worden’, legt hij uit. ‘Ik heb al een aantal verhalen verzameld, maar dat moeten er natuurlijk nog veel meer worden.’
Bij het verzamelen, en het uitbouwen van de collectie, krijgt de scholier hulp van zijn ouders, opa Gerard en goede vriend Ard van Hulst. Laatstgenoemde had jarenlang zelf een museum dat gewijd was aan de Tweede Wereldoorlog. ‘Hij leert mij te onderscheiden welke voorwerpen echt of nep zijn, vertelt bijzondere verhalen en helpt me bij het opknappen van spullen.’ Om aan spullen te komen, struint de scholier Marktplaats af of loopt kringloopwinkels binnen om even rond te kijken. Afgelopen week plaatste moeder Suzanne een berichtje op Facebook met de vraag of mensen nog iets interessants voor Lars hadden liggen.

Museum
Inmiddels zijn er steeds meer partijen die weten van Lars’ verzameling. Een tijdje geleden werd hij zelfs benaderd door een museum uit Volkel, waardoor hij onder meer modelvliegtuigjes en een generator van een bommenwerper aan zijn collectie kon toevoegen. Lars hoopt dat hij de komende tijd de verzameling verder kan uitbouwen en op termijn de collectie tentoon kan stellen.

Mensen die interessante voorwerpen hebben en die beschikbaar willen stellen aan Lars, kunnen dat laten weten per mail, via prowin.suus@gmail.com.

Digitale krant