Afbeelding

Subsidie voor NT2 onderwijs wordt verlengd

6 jul, 13:58 Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - De gemeente West Maas en Waal wil de jaarlijkse subsidie voor het NT2 onderwijs verlengen. 

Sinds 2016 wordt er door de gemeente West Maas en Waal ambulant NT2 onderwijs aangeboden. NT2 staat voor Nederlandse Tweede taal. Leerlingen met een grote taalachterstand op de basisscholen krijgen twee jaar lang extra taalonderwijs. Hierdoor hoopt de gemeente onderwijsachterstanden te beperken en te voorkomen dat basisschoolleerlingen naar een schakelklas moeten buiten de gemeente.

Groeisaam
Het ambulant NT2 onderwijs is destijds door SPOM samen met de gemeenten Druten en West Maas en Waal ontwikkeld. Tot en met dit schooljaar was het een jaarlijkse aanvraag per individuele gemeente. Sinds de fusie tussen SPOM en Oeverwal tot Groeisaam Primair Onderwijs is ook de gemeente Beuningen aangesloten. Stichting Groeisaam is penvoerder en stemt het NT2 onderwijs gezamenlijk af met de gemeente West Maas en Waal, Druten en Beuningen.

Het NT2 onderwijs is uitgegroeid tot een goed aanbod in de gemeente West Maas en Waal. Het aanbod is met name voor de kinderen uit nieuwkomersgezinnen. Dit zijn kinderen die kort in Nederland wonen en geen Nederlands spreken. De kinderen hebben vanaf hun eerste schooldag contact met Nederlandse klasgenootjes en spelenderwijs leren de kinderen de taal. De afgelopen jaren is het aantal kinderen uit de gemeente West Maas en Waal met NT2 onderwijs hoger dan bij de start in 2016.

De gemeente West Maas en Waal wil voor de komende drie schooljaren, 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024, een jaarlijkse subsidie verlenen van 35.000 euro per schooljaar voor het bieden van NT2 onderwijs. 

Door Hanneke de Vries

!
Digitale krant