Drijvend zonnepark de Uivermeertjes
Drijvend zonnepark de Uivermeertjes Foto: Reinier Jansen

Twee zonneparken welkom, derde ziet gemeenteraad niet zitten

Algemeen

RUTEN - Druten krijgt geen drie maar twee zonneparken in de gemeente. Over de zonneparken Larendeel bij Afferden en Zevent bij Puiflijk was er donderdagavond nauwelijks discussie in de gemeenteraad. Dat lag anders bij het zonnepark Oude Weide ten zuidwesten van Afferden.

Een meerderheid van de raad had daar drie problemen mee. Een eventuele vervuiling van het grondwater kan volgens deskundigen een risico zijn. Dichtbij de locatie van het zonnepark ligt namelijk het waterwingebied voor heel Maas en Waal. Ook de betrokkenheid van het bedrijf dat het zonnepark wil ontwikkelen bij de inwoners van Druten werd in twijfel getrokken. Toezeggingen over aandelen die gekocht zouden kunnen worden en een eventueel lokaal fonds konden op weinig waardering rekenen. Tot slot vonden de meeste partijen ook dat er te weinig overleg was geweest met de omgeving.

Waar de dorpslijsten nog voor waren, zorgde de grootste coalitiepartij Kernachtig Druten samen met de oppositiepartijen ervoor dat het derde zonnepark er uiteindelijk niet kwam. Dit ondanks een pleidooi van wethouder André Springveld, die duidelijk liet blijken dat de aanvraag wel voldoet aan alle regels die Druten stelt. Het bedrijf kan dan ook nog bezwaar aantekenen tegen het besluit.

Door Patrick Huisman