Toen Nu
Toen Nu Foto: Heemkundevereniging Leeuwen

Toen & nu: Hoek Trambaan/Molenstraat DSZ

Algemeen

BOVEN-LEEUWEN - Het eerste kantoor van de Boerenleenbank was te Boven-Leeuwen gevestigd in de boerderij van Stef van Os gelegen op de Hoge Berg aan de Molenstraat . Vanaf begin 1900 nam dit kantoor een belangrijke plaats in bij de ontwikkeling van de plaatselijke boerenstand en Therus en zoon Antoon van Hulst waren de eerste kassiers. Later werd het kantoor gevestigd aan de Dijk ten huize van Therus van Hulst, die ook directeur was van de Zuivelfabriek St.Joseph te Beneden-Leeuwen en tevens een slijterij aan huis had!

In 1963 wordt een geheel nieuw kantoor van de Boerenleenbank geopend aan de Molenstraat. De boerderij van Stef van Os wordt gesloopt en het terrein verkocht aan de Gemeente. Hier wordt in de loop der jaren het nieuwe voetbalveld voor de Boven-Leeuwense voetbalclub DSZ gerealiseerd. Het was een groot verschil met het weiland aan de Trambaan waar tot dan werd gespeeld en kleedkamers en douches onbekend waren!

De voorloper van DSZ heette Leeuwina en in 1933 wordt Door Samenspel Zegevieren in het Patronaat opgericht als voetbalclub voor iedereen, uiteraard met de zegen van Pastoor Dekkers. Ofschoon de vereniging te boek stond als Rooms, speelden de protestante gebroeders Rem, Mars en Wim van Maurik vanwege hun goede speelkwaliteiten in de Boveneindse competitie mee! In de loop der jaren werden bij het nieuwe terrein kleedkamers gebouwd; de kantine kwam in 1976 klaar en werd beheerd door Arnold en Bets van Zwam. Ook de dames van de korfbalvereniging “De Leeuweriken” hebben in de vijftiger jaren van de vorige eeuw gebruik gemaakt van de sportaccomodatie van DSZ. In 1956 werden zij zelfs kampioen in het distrikt Noord-Oost Brabant in Nijmegen en werden bij thuiskomst feestelijk ingehaald door de Harmonie!

Toen Nu DSZ (VOORKEUR!!!)
Toen Nu DSZ