Impressie dorpspomp.
Impressie dorpspomp. Foto: werkgroep Horst

Plannen voor replica dorpspomp in de Horst

Algemeen

DRUTEN - Na de succesvolle uitgave van het boek ‘Voetstappen in De Horst’ heeft de werkgroep van het ‘Boek Horst’, bestaande uit Wil van den Dobbelsteen, Sjaak Janssen, Ruud van Kraaij, Gerard Merkus en Gerrit Wolbrink, het plan opgevat om in de buurt De Horst een (replica) dorpspomp te plaatsen.

Dit plan kwam mede doordat tijdens gesprekken met bewoners van de vroegere Horst, voor het eerder genoemde boek, de dorpspomp regelmatig onderwerp van gesprek was. Na die opmerkingen is onderzocht of het plaatsen van een een replica van die oude dorpspomp in De Horst haalbaar was. Dit om, naast het boek, nóg een speciale herinnering aan die vroegere buurt levend te houden en als symbolisch aandenken aan vroeger tijden. De vroegere dorpspomp was noodzakelijk om de groenten uit de eigen hof te wassen, voor de eigen bewassing of om de was te doen. Daarnaast was het een ontmoetingsplek voor jong en oud. De vroegere dorpspomp is, na veel overleg met de gemeente, in 1867 gemaakt en in gebruik genomen. Met de uiteindelijke komst van leidingwater in Druten, in 1951, was er aanleiding om de pomp 89 jaar later, in 1956 af te breken. De buurtbewoners verzochten hierom, ‘vanwege gevaar voor de kinderen’. Overigens was de kwaliteit van dat pompwater ook discutabel.

Aan de hand van een oude foto en getuigenissen van oud-bewoners is een schets gemaakt van de pomp van vroeger. De oude dorpspomp, gemaakt van gietijzer, was circa twee meter hoog. De nieuwe pomp moet ongeveer dezelfde uitvoering krijgen. De arm van de nieuwe pomp wordt vastgezet, maar het doel is wel dat er water getapt kan worden. Bij de dorpspomp komt een informatiebord over het verleden van de historische pomp. De wadi (groene greppel, red.) aan de noordoost kant van de speeltuin is voorgesteld als mogelijke locatie voor de nieuwe dorpspomp.

Ingebruikname
Met de gemeente Druten is constructief overleg over de plannen voor de dorpspomp, evenals over het beheer en onderhoud ervan. De financiering van de dorpspomp, bouw en aanleg is grotendeels rond. Streefdatum voor de ingebruikname van de dorpspomp is het voorjaar 2022.

Meer informatie
Voor meer informatie kan men contact opnemen Ruud van Kraaij, via tel 06-51 34 46 85 of per mail: ruudvankraaij@outlook.com.

De dorpspomp van De Horst.
Dorpspomp de Horst