Bestuur Stichting Oude Toren Puiflijk.
Bestuur Stichting Oude Toren Puiflijk. Foto: Ton Rothengatter

Oude Toren Puiflijk wordt een levend en klinkend monument

Algemeen

PUIFLIJK - De oude toren van Puiflijk en zijn terp worden flink opgeknapt door de Stichting Oude Toren Puiflijk, in nauwe samenwerking met de gemeente Druten.

De overeenkomst daarvoor wordt aankomende vrijdagavond 18 juni om 21.30 uur bij de Oude Toren ondertekend door burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld en de stichting. Aansluitend zal de burgemeester, samen met wethouder De Wildt, de toren letterlijk in de schijnwerper zetten als start van een campagne, om donateurs en ‘Vrienden van de Oude Toren’ te werven. Burgemeester en wethouder worden daarbij muzikaal ondersteund door enkele leden van muziekvereniging Arezzo.

Kostenplaatje
Doel is onder meer om de toren na veertig jaar opnieuw te restaureren. Zo wordt het metsel- en voegwerk op veel plaatsen hersteld. Ook worden er galmborden aangebracht, kapotte leien op het dak vervangen, het torenkruis met haan opgeknapt. Tegelijkertijd wil men zowel de toren als de terp zodanig verbeteren dat deze ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Om de bruikbaarheid te vergroten worden bijvoorbeeld de verdwenen balklagen in de toren teruggebracht en van vloeren voorzien. In een latere fase staan ook een goede trap en een pleintje, waarin de contouren van het voormalige kerkgebouw zichtbaar worden, op de planning. Natuurlijk hangt daar een kostenplaatje aan. Gemeente Druten heeft 120.000 euro beschikbaar gesteld en de stichting heeft al zo’n 80.000 euro ontvangen aan giften.

Digitale bijeenkomsten
Daarop aansluitend zullen de bestuursleden aanstaande zaterdag - al flyerend met een stoomvoertuig - rondgaan door het dorp. Wie wil kan zich dan als ‘vriend’ aanmelden. Verder zijn er deze maand een tweetal spreekuren en digitale bijeenkomsten gepland, nu vanwege de coronapandemie een grote bijeenkomst niet mogelijk is. Iedere Puiflijkenaar en inwoner van Druten-Zuid wordt uitgenodigd hiervan gebruik te maken. ‘Ideeën over hoe het beter of anders kan zijn nog steeds welkom, want nog niet alle plannen zijn definitief en ze kunnen nog worden aangepast’, aldus secretaris Bert Beuving.

Fietstocht
Op zondag 27 juni kan eenieder tot slot deelnemen aan een fietstocht langs middeleeuwse torens in Maas en Waal; een activiteit in samenwerking met Stichting Oude Toren Afferden. Voor meer informatie over deze fietstocht en de plannen, zie: www.oudetorenpuiflijk.nl.

Cartoon de Oude Toren Puiflijk