Ongewenste vrienden. Foto ter illustratie.
Ongewenste vrienden. Foto ter illustratie. Foto: Lepona Tuinarrangeurs

Ongewenste vrienden en ziekten in je tuin

Algemeen Column Lepona

Beestjes, schimmels en andere ziektes in je planten, daar is niemand blij mee. Nu de mei-maand zo ‘groeizaam‘ is, weten schimmels en insecten die we liever niet graag zien hun weg te vinden naar jouw planten. Vaak kun je dit voorkomen door gezonde groei. Als het dan toch gebeurt is het fijn dat je er op een makkelijke manier iets aan kunt doen.

Gezonde groei
Gezonde groei is natuurlijk altijd het uitgangspunt, maar we hebben het niet allemaal voor het zeggen. Zo kun je te maken hebben met een arme bodem, een bodem met teveel zouten, een opgebrachte grond of een vastgereden ondergrond door bouwwerkzaamheden waardoor het ecosysteem ontregeld is. Grond is een levend organisme waar we verstandig mee om moeten gaan. Om planten gezond te laten groeien heeft de bodem mineralen en het noodzakelijke bodemleven nodig. Door het gebruik van ‘zoute kunstmesten’ is in de meeste bodems de biologie zoek geraakt. Door het gebruik lijkt het erop dat de groei verbetert, maar planten die alleen met kunstmest worden gevoed zullen altijd ziek worden. Vervolgens moet je bestrijdingsmiddelen inzetten om het probleem op te lossen. Zorg voor voldoende gezonde humus en voeg bij een ongezonde groei altijd de juiste bacteriën en schimmels toe aan de bodem (Rhizo bacteriën voor een beschermlaag rondom de wortel. Mycorrhiza-schimmels zorgen voor een 7x hogere opname van water en voeding). Deze samenwerking zorgt voor evenwichtige en gezonde groei, vergeet ze dus niet. Je kunt ze altijd toevoegen om de gezondheid van planten te verbeteren.

Eerste bladluizen
De groene en zwarte bladluizen die zich nu laten zien hebben veel weg van elkaar. We weten dat bladluizen zich voeden met plantensappen en meestal heb je dan meteen te maken met een hardnekkige plaag omdat deze beestjes zich snel vermeerderen. Bestrijden is dan ook raadzaam en we zijn blij dat dit veelal gedaan kan worden met een natuurlijk product. Overweeg eens om gebruik te maken van bladinsecten capsules. Het werkt eenvoudig. Je stopt ze in de grond, hierdoor verandert de smaak van de plant met als gevolg dat ze minder aantrekkelijk zijn voor de luizen.

Spintmijt
Zie je gele spikkels op het blad van je planten of ziet het blad er nu al vergeeld en wat verdord uit? Dan heb je waarschijnlijk last van de spintmijt die in grote groepen voorkomen. Je ziet ze ook vaak op je kamerplanten omdat ze dol zijn op een warme droge omgeving. Iets om in de gaten te houden als het weer zomers wordt of de temperatuur in je kamer oploopt. Gebruik een natuurlijk bladinsecten product om dit tegen te gaan en voeg daarna de bladinsecten capsules toe aan de bodem.

Meeldauw
Dit is een verzamelnaam voor verschillende schimmels. Echte meeldauw zit aan de bovenkant en de onderkant van het blad, terwijl valse meeldauw een schimmelpluis is welke onder het blad zit. Een stevige plant kan zich altijd beter verweren tegen meeldauw dan een ‘verwende’ plant waarvan het blad zijn stevigheid verloren heeft. Heb je onverhoopt toch een meeldauwaanval in je planten, vraag dan om advies. Ga niet zomaar iets toepassen met als gevolg dat de werking minimaal is. Verwijder altijd het aangetaste blad om verspreiding tegen te gaan.

De tuin voorzien van een gezonde groene look:
OPF voedingsgranulaat, PHC voedingstabletten, Biovin (wortelactivator), Terra Fertiel (bodemstimulator), TreeSaver (boomversterker), Vertimulch (verticale bodemverbeteraar) en natuurlijke blad- en bodeminsectenproducten voor de hele tuin helpen je daarbij.

Alle natuurlijke verzorgings- en voedingsproducten zijn op voorraad in ons plantencentrum en verkrijgbaar in onze webshop www.kiestuinproducten.nl.

Henny van Lent-Polman
TuinTeacher en Plantendeskundige

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18u. Di t/m vr 09.00-18u. Za 08.30-17.00 u