Marijn Brocken en Rob Reuvers.
Marijn Brocken en Rob Reuvers. Foto: John van Gelder

Kinderen al vanaf twee jaar welkom in de peutergroepen

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - In de gemeente West Maas en Waal zijn kinderen al eerder welkom in de peutergroepen. Begin mei besloot het college van B&W de startleeftijd te verlagen van twee en een half naar twee jaar.

‘Kinderen kunnen dus eerder bij ons terecht. Ze zijn van harte welkom en wij zijn er klaar voor om ze een goede start te geven’, aldus Marijn Brocken, clustermanager West Maas en Waal bij KION kinderopvang. Met dit besluit willen de gemeente en de kinderopvangorganisatie de ontwikkeling van jonge kinderen stimuleren en hen zo goed mogelijk voorbereiden op de basisschool. ‘Het is ontzettend belangrijk dat kinderen dezelfde kansen krijgen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarbij zijn er ook kinderen die net wat extra nodig hebben. Door op jongere leeftijd te starten, zijn peuters beter voorbereid als ze straks naar school gaan. We zijn blij dat de peutergroepen van KION hun deuren nog eerder open kunnen stellen’, aldus wethouder Rob Reuvers.

Peutergroepen zijn goed voor de ontwikkeling van het jonge kind. Marijn Brocken: ‘We bieden een veilige, fijne omgeving waar peuters zich spelenderwijs breed ontwikkelen. We stellen prikkelende vragen in een uitdagende omgeving en spelen in op de eigen inbreng van de kinderen. We houden goed in de gaten hoe de peuter zich ontwikkelt. Natuurlijk bespreken we dit met de ouders. Met onze methode “Uk & Puk” sluiten we aan bij het niveau van elk kind. Kansen worden aangegrepen om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. We zingen liedjes die aansluiten bij het thema dat centraal staat, tellen samen de bekers en oefenen met het zelf aantrekken van de jas.’ Alle KION peutergroepen zijn gevestigd in een basisschool. Marijn Brocken: ‘We hebben contact met de scholen en stemmen onze werkwijzen op elkaar af, zodat de overgang naar de basisschool soepel verloopt. Dus, vieren de kinderen hun vierde verjaardag, dan is het letterlijk en figuurlijk maar een paar stappen naar de basisschool. Veilig, vertrouwd en met een positief gevoel, voor ouder en kind.’