Archeologiedagen in Beuningen (2015)
Archeologiedagen in Beuningen (2015) Foto: GER Loeffen

Archeologisch onderzoek in Druten

Algemeen

DRUTEN - Van 16 tot en met 19 maart vindt er archeologisch onderzoek plaats in het braakliggende gebied tussen het parkeerterrein aan de Klokkenslagstraat en de Van Heemstraweg. Op deze locatie worden tot 2029 zo’n 125 woningen gebouwd. 

Het archeologisch onderzoek gebeurt om ervoor te zorgen dat de vindplaatsen bij de woningbouw niet ongezien worden weggegraven. In Druten liggen veel archeologische vindplaatsen. Bij eerder onderzoek op deze locatie zijn aanwijzingen voor twee mogelijke vindplaatsen ontdekt: een vindplaats uit de ijzertijd-Romeinse tijd en een vindplaats uit de late middeleeuwen-nieuwe tijd. Om de precieze omvang en datering van deze vindplaatsen beter vast te kunnen stellen, graven archeologen met behulp van een kraanmachine een aantal proefsleuven in dit gebied. De sporen en vondsten die ze hierin aantreffen kunnen ons veel vertellen over het leven in Druten van honderden tot zelfs duizenden jaren geleden. Er worden bewoningssporen van boerderijen en erven verwacht.

Na dit proefsleuvenonderzoek is er meer bekend over hoe goed deze vindplaatsen in de bodem bewaard zijn gebleven en hoe groot ze precies zijn. Dan kan worden besloten of het nodig is om ze op te graven of dat ze veilig in de bodem kunnen blijven liggen.