Kliko in de sneeuw, afvalcontainer winter.
Kliko in de sneeuw, afvalcontainer winter. Foto: Dar

Dar haalt deze week geen afval op, Avri vanaf woensdag

Algemeen

REGIO - Afvalverwerker Dar heeft bekendgemaakt tot en met zaterdag 13 februari geen afval op te halen in onder meer de gemeenten Beuningen, Druten en Wijchen. Het is door de vele sneeuwval onveilig om met de grote vuilniswagens in de wijken te rijden, zo laat men weten. Collega Avri, onder meer actief in West Maas en Waal, hervat aanstaande woensdag een deel van de ophaalroutes.

Vanaf woensdag 10 februari start Avri de normale inzameling met enkele aanpassingen weer op en onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Zo wordt het gft-afval deze en volgende week nog niet ingezameld. Al het overige afval wordt wel weer bij huishoudens opgehaald. 'Doordat we deze en volgende week geen gft inzamelen, kunnen we overdag papier gaan inzamelen bij inwoners. Dit gebeurt voorlopig niet meer ’s avonds. Vanuit veiligheidsoverwegingen is het belangrijk dat dit overdag gebeurt zodat onze chauffeurs een goede inschatting kunnen maken of een straat veilig genoeg is om in te rijden.'

Inhalen van gemiste routes
'Omdat we begrijpen dat het uitermate vervelend is voor inwoners om hun afval niet kwijt te kunnen, doen we onze uiterste best om in de loop van volgende week te starten met het inhalen van gemiste routes voor pdb-, papier- en restafval', laat een woordvoerder weten. 'We vragen inwoners tot die tijd hun afval thuis te bewaren. Door omstandigheden kan het helaas toch gebeuren dat we niet terug kunnen komen: wij legen de container dan tijdens de eerstvolgende ophaaldag volgens de afvalkalender.'

Voor Dar geldt dat er tot en met zaterdag 13 februari helemaal geen afval zal worden ingezameld. Onder- en bovengrondse containers leegt Dar wel. De strooiploegen proberen er daarnaast voor te zorgen dat deze veilig bereikbaar zijn. De milieustraten blijven ook open.

Ophaaldagen niet ingehaald
In de winter haalt Dar altijd minder gft-afval op. 'Met deze kou zit dit afval ook nog eens vaak vastgevroren in de gft-container. Daarom worden de ophaaldagen van gft-afval niet ingehaald. Dit geldt in ieder geval voor de routes in de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen.' Het oud papier haalt Dar de eerstvolgende ophaaldag op. Hebben bewoners meer papier dan in de papiercontainer past? Dan mag het oud papier tijdens de inhaaldag netjes gebundeld naast de papiercontainer aan de straat staan.

Dar probeert de inhaaldagen voor rest- en plastic+afval tot slot in de week van 15 februari te plannen.

Houd de websites www.dar.nl en www.avri.nl in de gaten voor actuele informatie.