Sijmen Versluijs
Sijmen Versluijs Foto: Ger Loeffen

Wethouder Versluijs diep door het stof na motie van wantrouwen

Algemeen

BEUNINGEN - Wethouder Sijmen Versluijs (PvdA) heeft vorige week dinsdag een motie van wantrouwen overleefd, maar moest wel diep door het stof. De wethouder was onder vuur komen te liggen, nadat hij tot tweemaal toe vertrouwelijke informatie in gesprekken met de pers naar buiten bracht.

Volgens raadslid Pim van Teffelen (CDA) ging het voor de eerste keer mis toen hij naar buiten bracht dat Beuningen de komende tien jaar maar liefst drieduizend woningen extra wilde bouwen. Daarop dienden CDA en VVD al tevergeefs een motie van treurnis in. ‘Tot onze verbazing ontvouwt wethouder Versluijs daarna wederom richting de pers zijn plannen over waar er dan gebouwd zou moeten worden. Hij schaadt daarmee niet alleen de belangen van de gemeente Beuningen, maar hij neemt ook de raad niet serieus’, zo stelde Van Teffelen in de gemeenteraad. ‘Als ik dit had gedaan als raadslid, had ik allang kunnen vertrekken’, zo hield het CDA-raadslid de overige raadsleden voor.

Geen schoonheidsprijs

De coalitiepartijen D66, BN&M, PvdA en GroenLinks moesten toegeven dat het allemaal niet de schoonheidsprijs verdiende, maar volgens D66 was er niet echt sprake van vertrouwelijke stukken, omdat die nooit die kwalificatie hadden gekregen. Daarop vroeg raadslid Henk Plaizier van de VVD zich af waarom de informatie dan gedeeld was op zogenoemde ‘gele documenten’. Die geven immers normaal aan dat stukken onder de geheimhouding vallen.

Motie van wantrouwen

Samen met de SP en CDA diende de VVD daarop een motie van wantrouwen in tegen de wethouder. De partijen vonden dat de positie van de wethouder onhoudbaar was geworden.

Welgemeende excuses

In een reactie ging wethouder Versluijs diep door het stof: ‘Ik besef mij ten volle dat ik een verkeerde inschatting heb gemaakt en ook de afspraken verkeerd heb geïnterpreteerd. Dat spijt mij en dat meen ik oprecht. Daarvoor wil ik ook mijn welgemeende excuses aanbieden.’

Duidelijke spelregels

Daarop lieten de coalitiepartijen bij monde van BN&M fractievoorzitter Eric van Ewijk weten zijn excuses te aanvaarden. Wel wilden de partijen een toezegging van de burgemeester om het proces vanaf nu beter te bewaken.
Bergman gaf aan daarvoor met heel duidelijke spelregels te komen. ‘En ik zal nog scherper op de processen gaan zitten’, aldus de burgemeester.

De oppositiepartijen brachten de motie van wantrouwen nog wel in stemming, maar deze kreeg geen meerderheid.

Door Patrick Huisman