Onenigheid over windmolens

Algemeen

BEUNINGEN – Veel te veel inzet op zonne-energie en veel te weinig op windmolens. En, andere gemeenten dan Beuningen doen ook veel te weinig aan in de inzet op groene stroom. Dat zijn de klachten die de gemeente Beuningen neerlegt bij de overkoepelende organisatie die de groene energieplannen in de regio Arnhem-Nijmegen coördineert.

Beuningen zou als alle plannen doorgaan de komende jaren bijna een vijfde deel van de groene stroom voor haar rekening nemen in een gebied met nog vijftien gemeenten. Burgemeester en wethouders vinden dat ze daarmee een onevenredig groot deel voor haar rekening neemt. Volgens verantwoordelijk wethouder Piet de Klein moet de provincie of het rijk de regie nemen als gemeenten dat zelf niet doen. Dat betekent dat in de praktijk een gemeente buitenspel gezet kan worden.

Fractievoorzitter Gerard Worm van de grootste coalitiepartij in Druten, Kernachtig Druten, reageert zeer ontstemd op het standpunt van De Klein. 'Bijzonder dat een lokaal bestuurder roept om landelijk ingrijpen', zo laat Worm weten. 'Wij zijn van mening dat zolang de inzet en creativiteit van de verschillende gemeenten brengt wat is gepland en afgesproken, wij niet zitten te wachten op interventie.' Druten heeft zich uitgesproken tegen windmolens en heeft alleen plannen voor zonnepanelen op de Uivermeertjes en een tweetal zonnevelden.

Beuningen moet overigens nog over de definitieve locatie van de windmolens beslissen. De bedoeling is dat die komen langs de A73/N322.

Door Patrick Huisman