Cilia Reuvers
Cilia Reuvers Foto: J. van Rossum

#Trotsopdeboer(in): vrouw in een mannenwereld

Algemeen

Fruitteelt is nog steeds een mannenwereld

'Dit wilde ik al heel lang en uiteindelijk hakten we de knoop door.' Cilia Reuvers (52) runt in Altforst sinds 2009 een fruitbedrijf. Waar vroeger koeien graasden, vind je nu een welvarende perenboomgaard. Haar man Cor van Wijk houdt er verderop nog steeds zijn melkkoeien.

Een fruitbedrijf runnen is best bijzonder voor een vrouw, 'want fruitteelt is nog steeds een mannenwereld', aldus Cilia. Ze krijgt van haar man veel steun, in raad en daad, voor haar gezin met drie zoons en haar bedrijf. Haar waardering daarvoor steekt ze niet onder stoelen of banken.

Manier van leven

'Van mijn vader erfde ik de liefde voor het vak. In Tiel ging ik naar de Middelbare Land- en Tuinbouwschool en werkte lang voor een werkgever waar ik veel leerde. Maar ik wilde meer. Zelf sturen in hoe fruit groeit en bloeit vind ik mooi. Het vrije ondernemerschap en veel buiten werken zijn een manier van leven. Al was het, met jonge kinderen, wel een zoektocht om alles thuis ook goed te laten verlopen.

In 7 ha boomgaard teel ik peren: Conference en Sweet Sensation. Deze tak van ons bedrijf is mijn eindverantwoording. Ik trek die kar. Cor helpt me vaak en regelt personeel en hun huisvesting. Die afwisseling vinden we fijn. Koeien en fruit op één bedrijf geeft een gespreid risico. Maar om aan alle eisen van overheid en banken te voldoen is kleinschaligheid lastig.'

Rijk sociaal leven

'In tegenstelling tot wat velen denken, kan een boer ook met vakantie. Al is het wel veel organiseren, ontspanning heb je nodig. Ik heb veel hobby’s zoals tennis en wandelen, en een rijk sociaal leven. Met een vijftal bevriende stellen organiseren we van alles. Van maandelijkse borrelmiddagen en hap-en-trap uitjes, tot vakanties en spelletjesavonden. Ik werk in de boomgaard veel alleen, dus dit zorgt voor een goed evenwicht. Het werk in de boomgaard is door mechanisatie steeds lichter geworden. Zo wordt het voor mij een mooie invulling voor mijn oude dag.'

Door Jeannette van Rossum