Op versierde fietsen naar school.
Op versierde fietsen naar school. Foto: Lekker Anders Dag

Lekker Anders Dag helpt bij prettig verkeer rond basisscholen in Wijchen

Algemeen

WIJCHEN - Wat begon met een mooi feestje ’s ochtends op schoolpleinen in Wijchen, met barista, ballonnen en strandballen, is intussen uitgegroeid tot een initiatief dat landelijke aandacht trekt. Want Lekker Anders Dag, het project dat prettig verkeer rond school stimuleert, is doorgedrongen tot de finale van de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2020. Die prijs valt maar eens in de twee jaar te winnen en is in het leven geroepen door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland en de ANWB.

Dat af en toe je eigen Lekker Anders Dag inbouwen zo’n goed idee is, dat wisten de meer dan vierduizend deelnemende (groot)ouders en kinderen in onder andere Wijchen al langer. In een groot onderzoek onder ouders en kinderen, lieten zij namelijk al weten dat ze ‘minder stress in de ochtend’ en ‘meer tijd voor elkaar’ hebben, op dagen dat ze kiezen voor (een kleine) verandering in hun dagelijkse tocht naar school.
Want ‘het is leuk om eens na te denken over hoe je iedere dag naar school gaat en hoe dat ook anders kan'. En dan meteen mee te helpen aan minder drukte en meer veiligheid rond school.

Op dit moment doen in Wijchen de volgende scholen al mee aan het initiatief: Het Zuiderpad, De Trinoom, Paulusschool, De Speelhoeve, De Buizerd en Antoniusschool.

De winnaar van de Nationale VerkeersVeiligheidsprijs 2020 wordt gekozen tijdens een speciaal Congres, eind november 2020, in de Jaarbeurs, Utrecht. www.nvvc-congres.nl.