Kunstwerk bij dorpsentree Walstraat Appeltern
Kunstwerk bij dorpsentree Walstraat Appeltern Foto: Mario van der Velden

Kunstwerken sieren dorpsentrees Appeltern

Algemeen

APPELTERN - Het pittoreske dorpsgezicht vanaf de Maas, de prachtige natuur, de beroemde Tuinen, de gekoesterde herinneringen uit het verleden zoals de Heerlijkheid Appeltern, de monumentale panden en stoomgemaal De Tuut, het is er allemaal. Appelterners zijn trots op hun mooie dorp en dat willen ze graag uitdragen.

Dat doet de themagroep Fleurig Appeltern, onderdeel van het plaatselijk dorpsplatform, nu met een vijftal identieke kunstwerken. De bewonersgroep liet de kunstwerken vervaardigen uit Cortenstaal. De kunstwerken tonen de beeltenis van een uitdraaiende appel, waarin het dorpslogo ‘Mooi-Appeltern’ is uitgesneden.

Plantenbak

Het geheel staat in een plantenbak, waar bloeiende planten zorgen voor extra kleur. Samen met de reeds bestaande fraaie plantenbakken aan de Noord-Zuid vormen de vijf kunstwerken een onmiskenbare promotie van het mooie Appeltern.

Vier van de vijf kunstwerken zijn inmiddels geplaatst. Twee bij de dorpsentrees op de Blauwe Sluis, één bij de dorpsentree vanaf Horssen en één in het dijktalud bij Ontmoetingscentrum De Schuur. Het vijfde kunstwerk wordt in samenwerking met stoomgemaal De Tuut in het najaar aan de Maasdijk bij de dorpsentree vanaf Batenburg geplaatst.

Door Mario van der Velden