Leden van partij Welzijn Druten.
Leden van partij Welzijn Druten. Foto: Benno van Altena

Welzijn Druten: ‘We worden een buitenwijk van Wijchen’

Algemeen

DRUTEN - De partij Welzijn Druten wil met een petitie een referendum afdwingen in de gemeente over een fusie met Wijchen. Volgens fractievoorzitter Haci Aslan van de partij zijn er nu al meer dan 650 ondertekenaars. Welzijn Druten is als enige partij in de gemeenteraad fel tegenstander van een fusie: 'Een herindeling op dit moment heeft geen enkele meerwaarde, we worden een buitenwijk van Wijchen.'

Onlangs maakte de gemeenten Druten en Wijchen bekend dat ze na de ambtelijke fusie, die al eerder tot stand kwam, nu ook een bestuurlijke fusie overwegen.

Aslan heeft er geen goed woord voor over dat de huidige coalitiepartijen in Druten in 2018 niets in hun verkiezingsprogramma’s gezegd hebben over hun denkbeelden over een fusie met Wijchen. Ook begrijpt hij niets van de opmerkingen van fractievoorzitter Gerard Worm van Kernachtig Druten, die het onderwerp te ingewikkeld vindt voor een referendum. 'Elke vier jaar maken we met z’n allen verkiezingsprogramma’s en moeten mensen kiezen uit een aantal partijen en kandidaten, en dan zouden ze niet capabel zijn om over een fusie te kunnen oordelen? Dat snap ik niet', zo stelt Aslan.

Grotere afstand

Welzijn Druten is vooral tegen een fusie omdat ze bang is dat er een nog grotere afstand komt tussen de bevolking en het bestuur. Aslan: 'Dat willen ze dan in de toekomst oplossen met wijk- en dorpsraden. Dat is in Druten al zo vaak geprobeerd en dat werkt niet. We hebben ook wijkwethouders, ik heb geen idee wat die de afgelopen jaren voor hun wijken gedaan hebben. Ga maar eens kijken in Druten-Zuid en Druten-West wat voor problemen daar allemaal zijn. Ook van de zogenaamde burgerparticipatie is niets terechtgekomen.'

Volgens Aslan moeten de inwoners het laatste woord hebben. Daarom dient hij in de raadsvergadering een motie daarover in en laat die vergezeld gaan van de petitie.

Door Patrick Huisman