Verhuisplannen Aldi in Beneden-Leeuwen

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – De Aldi in Beneden-Leeuwen wil graag verhuizen. De supermarkt heeft een grotere locatie op het oog, een plek op de Krozenbogerd in Beneden-Leeuwen, grenzend aan winkelgebied Heemstrade.

Vorig jaar juni besloot de gemeente West Maas en Waal in principe medewerking te verlenen aan deze wens van de Aldi.
Om de nieuwe locatie mogelijk te maken is herziening van het bestemmingsplan Krozenbogerd noodzakelijk, evenals een omgevingsvergunning voor de bouw van het winkelpand.

Coördinatieregeling

Om tempo te houden in de procedure gebruikt de gemeente een coördinatieregeling. Door toepassing van deze regeling worden bestemmingsplanprocedure en omgevingsvergunning gecoördineerd voorbereid. Het is aan de raad om deze coördinatieregeling toe te passen.

Motief voor deze regeling: mogelijke bezwaren tegen de verandering van het bestemmingsplan, en daarmee wellicht tegen de bouw van het nieuwe Aldipand kunnen zo in één procedure worden afgehandeld, en dat scheelt tijd.

De Aldi wil verhuizen omdat de huidige winkel te klein is en niet meer zou voldoen aan de wensen van de consument. Afgezien daarvan is er op de huidige locatie, het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen, sprake van een parkeerprobleem, bijvoorbeeld op marktdagen.

Kansen

Enerzijds is het vertrek van de Aldi niet gewenst vanuit het beleid, zegt de gemeente, maar anderzijds biedt de verplaatsing kansen voor nieuwe invulling van het pand. ‘Met het vertrek van de Aldi neemt de parkeerdruk af op het plein, zodat er meer ruimte ontstaat voor andere initiatieven. Gedacht kan worden aan het versterken van de verblijfs-/recreatieve functie rond het plein met horeca, terrassen en evenementen, zodat een ‘dorpshart’ ontstaat.'

De gemeente vindt de verhuizing naar de Krozenbogerd acceptabel, omdat een compleet dagelijks winkelaanbod, op aanvaardbare afstand, voor inwoners van Beneden-Leeuwen en gemeente West Maas en Waal intact blijft.

Door Addy de Meij