Aan het werk in de moestuin.
Aan het werk in de moestuin. Foto: Stockfoto

Plan voor dorpsmoestuin in Maas en Waal

Algemeen

MAAS EN WAAL - In de gemeenten Druten en West Maas en Waal is door een groep inwoners en professionals een plan bedacht voor de realisatie van een dorpsmoestuin. Onder het motto 'Van Grond tot Mond' kwam het plan voor een gemeenschappelijke moestuin uit de koker rollen.

In de opgerichte werkgroep zijn verschillende partijen vertegenwoordigd: GGD Gelderland Zuid, Hogeschool Arnhem Nijmegen, inwoners (waaronder een agrarisch ondernemer), Stichting Maas en Waal in Beweging en Meer Voormekaar. De werkgroep heeft nog een aantal lokale sociaal-maatschappelijke partijen benaderd om mee te denken.

Verbinding

De doelstelling is simpel, helder en logisch: inwoners binnen de eigen gemeenschap meer verbinden, door hen te stimuleren samen groenten en fruit te telen in een gemeenschappelijke moestuin. Naast de opbrengsten van fruit, groenten en andere gewassen leidt een dorpsmoestuin vooral tot het uitbreiden van het sociaal netwerk van inwoners.

Locatie

De dorpsmoestuin zal worden gerealiseerd op een nog nader te bepalen locatie. Deze is afhankelijk van de grond die door ofwel de gemeente ofwel door derden ter beschikking kan worden gesteld. Het streven is om in het voorjaar van 2021 te kunnen starten.

De dorpsmoestuin is in eerste instantie bedoeld voor inwoners van Druten, met in de opstartfase een accent op de doelgroep senioren. In een latere fase hopen de initiatiefnemers ook inwoners van West Maas en Waal te vinden die een moestuin willen starten in hun dorp.

Bij het ontwerp van de moestuin wordt rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM, waarbij 1,5 meter afstand in acht genomen kan worden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het project Van Grond tot Mond, meehelpen met het opstarten van het project in uw dorp, of meedenken en -doen bij de realisatie van de dorpsmoestuin in Druten? Neem dan contact op met stichting Maas en Waal in Beweging via info@bendefit.nu.

Door Piet Zeeuwen