Rob Livius met zijn Opel Kadett B uit 1968.
Rob Livius met zijn Opel Kadett B uit 1968. Foto: Ger Loeffen

De Opel Kadett B van Rob Livius

Algemeen De auto van...

Als je bij Rob Livius (63) de deur van de woonkamer opent stap je plots de jaren '50 van de vorige eeuw binnen. Aan de muur een portret van Hank Williams sr. De Amerikaanse countryzanger en singer-songwriter die op 29-jarige leeftijd overleed en meubels die zo kenmerkend waren voor die tijd en een heuse jukebox. Ik neem plaats op de zelfgemaakte bank met de grill van een Opel Kaptein uit die tijd. De auto waar mijn oom Jan Marcus in de jaren '50 en '60 in reed.

In het huis van Rob Livius staat alles in het teken van muziek, auto’s en bromfietsen uit die jaren van de vorige eeuw. De 52 jaar oude Opel Kadett B staat blinkend voor de deur. Althans blinkend voor mij. ‘Ik had geen tijd meer om hem te poetsen’, zegt Livius, terwijl ik een stofje probeer te ontdekken. ‘Ik heb deze auto nu 15 jaar en heb hem helemaal gestript. Hij is net uit de winterstalling. Met deze rij ik in de zomermaanden en dan gaat mijn ‘gewone’ auto in de stalling. Ik rij er de hele zomer mee. Een tijd geleden zijn we op vakantie geweest in Duitsland. We waren een beetje verdwaald en kwamen op een weg die steil naar boven liep. We moesten in de eerste versnelling naar boven. Ik was blij toen we boven waren.’

Êfkes weg

Naast deze B Kadett is Rob Livius ook lid van de oldtimersclub ‘Êfkes weg’. Een club voor liefhebbers van oude bromfietsen. ‘We komen regelmatig bij elkaar om een ritje te maken. Jammer dat dit nu niet kan in verband met de coronamaatregelen. Maar we houden contact met elkaar en delen de kennis’.

Onderdelen

Aan onderdelen voor z’n Kadett heeft Livius voorlopig geen gebrek. ‘Natuurlijk worden onderdelen steeds schaarser. Er wordt niets meer gemaakt. Maar ik heb nog een bijna complete auto staan voor de onderdelen. Binnenkort moeten er twee nieuwe deurdorpels in. Die maken we zelf en lassen de boel weer aan elkaar.’ Nee, Rob Livius verveelt zich niet komende winter.

Door Ger Loeffen