Realisatie nieuw sportcentrum De Gelenberg duurder

Algemeen

DRUTEN - Eind 2018 besloot de Drutense gemeenteraad om de oude sporthal aan de Heuvel te vervangen door een nieuwe op sportpark De Gelenberg. De opdracht voor de projectbegeleiding van de nieuwe sporthal werd gegeven aan Synarchis.

In november 2019 koos de gemeenteraad om een compleet nieuw sportcentrum te realiseren met daarin zowel een nieuw zwembad als een nieuwe sporthal. De definitieve uitwerking van die nieuwe raadsopdracht moet dit jaar gerealiseerd worden. Uiteraard in overleg met de gemeenteraad, op basis van een voorstel van het college met de gewenste opties van gebruikers van de sporthal en het zwembad. 'Natuurlijk moeten ook de gevolgen daarvan op de financiering, exploitatie en onderhoudskosten serieus bestudeerd worden.'
Eigenlijk gaf de gemeenteraad met haar nieuwe plannen aan Synarchis opdracht voor een nieuw haalbaarheidsonderzoek en uitbreiding van de eerste opdracht. De toevoeging van nieuwbouw van een zwembad, het in kaart brengen van de wensen van gebruikers en de financiële gevolgen daarvan is echter wel een behoorlijke uitbreiding van de oorspronkelijke opdracht, wat een verhoging van de offerte tot gevolg heeft.

De door Synarchis geoffreerde kosten voor de begeleiding van de plannen stijgen daarmee van ongeveer 130.000 euro naar bijna twee ton. Volgens B&W van Druten komen die kosten ten laste van het nu beschikbare krediet voor de nieuwe sporthal ad 6,7 miljoen euro. Na de uitwerking van het programma van eisen zal medio dit jaar aan de gemeenteraad een aanvullend krediet gevraagd worden plus een voorbereidingskrediet om op de Gelenberg het nieuw sportcentrum te realiseren.
De plaats die vrijkomt door de sloop van de oude sporthal aan de Heuvel wordt betrokken bij toekomstige plannen, die gemaakt zijn voor het terrein van de voormalige LOM-school de Dijk en de vrijkomende grond door de aanstaande sloop van woningen aan de Klokkeslagstraat, achter de Plus-supermarkt.

Door Piet Zeeuwen