Druten-Wijchen gaat wagenpark verduurzamen

Algemeen

DRUTEN/WIJCHEN - De Werkorganisatie Druten Wijchen (WDW) gaat haar wagenpark drastisch verduurzamen. In totaal heeft de werkorganisatie nu 32 voertuigen. Daarvan worden er al twaalf aangedreven door een min of meer duurzame brandstof. Negen auto's uit het huidige wagenpark rijden op CNG-gas, twee zijn elektrisch en één auto rijdt op biodiesel.

De resterende auto's rijden nog rond op fossiele diesel en die gaan zo snel mogelijk overschakelen op HVO-biodiesel. HVO staat voor Hydrothreated Vegetable Oil. HVO-biodiesel is een biobrandstof. Als die wordt vervaardigd uit gerecycled frituurvet, dan wordt maar liefst tachtig tot negentig procent CO2 gereduceerd.

Kanttekeningen

HVO-biodiesel is nog niet bij elk tankstation verkrijgbaar, hiervoor is er een investering in eigen brandstoftanks nodig. De kosten hiervoor bedragen 8.500 euro. Het Drutense college van B&W vindt het belangrijk dat er als voorwaarde wordt gesteld dat er alleen gerecycled frituurvet als grondstof in de HVO-biodiesel gebruikt wordt. Er wordt namelijk ook wel palmolie als grondstof voor HVO-biodiesel gebruikt.

Overigens blijkt daarmee de prestatie dan wel veel beter, maar draagt het gebruik ervan bij aan verdringing van tropisch oerwoud door landbouwgrond. En dat wil het Drutense college niet op haar geweten hebben.

Een ander nadeel van de overschakeling op HVO-biodiesel is dat de brandstof momenteel zo’n 15 cent per liter duurder is dan fossiele diesel.
Bovendien zijn bestaande voertuigen niet altijd geschikt voor honderd procent HVO-biodiesel. In veel van de bestaande voertuigen kan alleen een mengsel van HVO-biodiesel en fossiele diesel worden gebruikt.

Door Piet Zeeuwen