Sophie en Anna, beiden lid van de Welpen, zijn al volop bezig met het verven van de steentjes.
Sophie en Anna, beiden lid van de Welpen, zijn al volop bezig met het verven van de steentjes. Foto: Scouting Don Bosco

Scouting roept op om steentje bij te dragen aan herdenking

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Door de maatregelen rondom het coronavirus vinden herdenkingen dit jaar in een andere vorm plaats, afhankelijk van de mogelijkheden van elk plaatselijk organiserend comité. Dat geldt ook voor de herdenking in Beneden-Leeuwen. Om iedereen toch de gelegenheid te geven om de slachtoffers te herdenken, en aandacht te schenken aan te bevrijding roept Scouting Don Bosco alle leden en kinderen op om, letterlijk, een steentje bij te dragen. Het 4 Mei Comité juicht deze spontane actie toe.

Leden van Scouting Don Bosco en kinderen worden opgeroepen om kiezelsteentjes te verven in de kleuren rood, wit en blauw. Sandra Geurts vertelt namens Scouting Don Bosco: ‘Het zou mooi zijn als de kleuren zoveel mogelijk gelijk zijn aan de kleuren rood, wit en blauw die in de Nederlandse vlag worden gebruikt. Bij voorkeur zijn de kiezelsteentjes niet groter dan 8 cm. Er komen op zondag 3 mei verspreid door Beneden-Leeuwen kratjes te staan waarin de geverfde steentjes kunnen worden gedeponeerd. Er mag ook een persoonlijke boodschap op het steentje worden geschreven.’

Verzamelpunten
Als de steentjes geverfd zijn en de verf droog is, kunnen deze worden gedeponeerd in de speciale kratten die worden geplaatst vanaf zondag 3 mei om 10.00 uur. De kratten worden geplaatst op de volgende adressen in Beneden-Leeuwen: Watersnipstraat 20, Zijveld 31, Wielstraat 51 en Appelstraat 53. Op maandag 4 mei om 14.00 uur worden de kratten weer opgehaald, om bij het oorlogsmonument op het R.K. Kerkhof met de steentjes een mozaïek te leggen van het bekende logo van Bevrijdingsdag; de bevrijdingsfakkel in rood, wit en blauw.

Herdenking
In Beneden-Leeuwen is er op maandag 4 mei omstreeks 20.00 uur een korte bijeenkomst met slechts een handjevol genodigden. Er vindt een kranslegging plaats en naast de gebruikelijke twee minuten stilte zal het Taptoe signaal klinken. Vanaf 19.30 uur diezelfde avond is er een presentatie te zien over de Tweede Wereldoorlog en de herdenking via www.blikopbeneden-leeuwen.nl.
Scouting Don Bosco hoopt dat veel kinderen op deze manier hun steentje bijdragen aan de herdenking. Het is de bedoeling dat het mozaïek nabij de Calvarieberg op het kerkhof aan de Pastoor Zijlmansstraat een week blijft liggen. Zo krijgt de herdenking 2020 toch nog de aandacht die het verdient.

Door Rinie van Haren