Uivermeertjes in Deest.
Uivermeertjes in Deest. Foto: John van Gelder

Energieneutraal Druten; makkelijker gezegd dan gedaan

Algemeen

DRUTEN - Druten moet in 2040 energieneutraal zijn. Die doelstelling wil de gemeente halen samen met haar inwoners, bedrijven en organisaties. Hoe is 't met die ambitie, hoe ver is men, wat is er al bereikt en hoe wordt richting gegeven aan het halen van de doelstelling? We praten daarover met verantwoordelijk wethouder André Springveld en zijn programmamanager duurzaamheid van het werkverband Druten-Wijchen, Ron Josten.

De weg naar een energieneutraal Druten in 2040 is een moeizame. Of zoals Springveld het heel subtiel zegt: 'Een traject vol hobbels en veel beren op de weg.' Energieneutraal komt er heel simpel gezegd op neer dat Druten net zo veel energie gaat opwekken als er gebruikt wordt. Wil dat doel bereikt worden, dan moeten burgers 614 TJ ( Tera Joule) besparen in hun woningen en de Drutense bedrijven ook nog eens 169 TJ. Ron Josten legt uit dat één TJ de hoeveelheid gas en stroom is die achttien huishoudens jaarlijks gebruiken.

Om het energieneutrale doel te halen, zouden er in Druten minimaal 8 windmolens of 54 hectaren zonnepanelen moeten komen. Springveld is heel pertinent; windmolens gaan het voorlopig niet worden. Zonnepanelen zijn dus het alternatief. Zonneparken bijvoorbeeld. Maar waar kun en mag je die realiseren? Uiterlijk in 2021 moet Druten, zoals alle Nederlandse gemeenten, een plan klaar hebben waarin staat welke wijk(en) van het gas afgaan. Heel veel zaken die op het gemeentebestuur afkwamen. Daarom is eerst veel werk gemaakt van het maken van de routekaart. Hoe te werk gegaan? Dat betekende veel inspraakrondes of zoals Springveld het noemt: 'Ophalen wat er leefde.' Daar gaat heel veel tijd in zitten.

Pilot
Begin 2020 is de startnotitie 'Transitie-visie Warmte' klaar. Een pilot wordt de Deestse wijk Wilgenland waar woningbouwvereniging Woonwaarts veel huizen heeft. De wijk moet nodig opgeknapt worden. En dat was dus een mooie kans om te kijken of de wijk dan ook van het gas af kan. Springveld: 'We dachten aan restwarmte van de steenoven Vogelensangh en twintig hectaren zonnepanelen op de Uivermeertjes.'

Het gebruiken van de restwarmte van Vogelensangh bleek technisch niet uitvoerbaar en dat heel Deest staat te juichen om de Uivermeertjes dicht te leggen met (drijvende) zonnepanelen is ook niet echt zo. Er was zelfs een protest-handtekeningenactie. Veel Deestenaren waren er altijd vanuit gegaan dat de Uivermeertjes een natuurgebied zou worden, en geen industrieel stroomopwekkingsgebied. Dat zou met rietbeplanting op de oevers kunnen worden opgelost, zodat je niet meteen tegen de zonnepanelenvlakte aankijkt. Daar is het bedrijf Groen Leven voor ingehuurd om onder andere met direct aanwonenden en belanghebbenden in gesprek te gaan en met een goed voorstel te komen. 'We nemen de belangen van Deest echt heel serieus', aldus de wethouder. Pikant detail is overigens ook dat Alliander de infrastructuur niet kan bieden om veel opgewekte stroom te transporteren.

Inmiddels heeft de gemeente op veel van haar gebouwen al zonnepanelen aangelegd. Je kunt terecht bij het energieloket in het gemeentehuis met allerlei vragen over energiebesparing. Of voor geldleningen om je huis toekomstbestendig te maken. Sportverenigingen kunnen ook (goedkoop) geld lenen om energiebesparende maatregelen te realiseren. Op de vraag aan Springveld of hij zo nu en dan niet krankjorum wordt van alle hobbels en beren op de energieneutrale weg en op het verwijt dat het allemaal niet snel (genoeg) gaat antwoordt hij lachend: 'Tja, je moet eerst lopen, voordat je kunt gaan rennen.'

Door Piet Zeeuwen