Inloop GGZ in Druten

Algemeen

DRUTEN - Druten gaat in 2020 een subsidie van  52.904 euro beschikbaar te stellen aan het RIBW Nijmegen en Rivierenland om een  inloopvoorziening GGZ te organiseren in Druten. De inloopvoorziening komt in het pand aan de Klepperheide,  waar ook de dagbesteding van Pluryn is voor mensen met een lichamelijke/verstandelijke beperking.

De inloopfunctie in de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) is de meest laagdrempelige vorm van dagactiviteit voor mensen met ernstige psychiatrische problemen. De inloopvoorziening is ook bedoeld voor verslaafden en dak- en thuislozen. Binnen de gemeente Druten organiseert het RIBW Nijmegen en Rivierenland deze voorziening, samen met Ixta Noa. ( een GGZ aanbieder die hoofdzakelijk met ervaringsdeskundigen werkt.)

Een inloop GGZ biedt de mogelijkheid tot ontmoeting aan lotgenoten. Dat is een specifiek kenmerk van de inloop. Juist voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is dit een belangrijk gegeven om te kunnen herstellen of in ieder geval stabiel te kunnen blijven functioneren. De inloop is een veilige haven.

De inloop zal vier dagen per week open zijn. Men verwacht zo'n 20 tot 25 clienten, waarvan 6 uit omringende gemeenten.

De inloop in Druten is in de subregio de enige die geschikt is voor de doelgroep met ernstige psychiatrische patiënten (EPA). Dit betekent dat er soms ook cliënten zijn van buiten de gemeente die gebruik maken van de Drutense  inloop. Het RIBW bekijkt altijd met deze cliënten of uitstroom naar een voorziening in de eigen woonplaats mogelijk is. Deelname aan de inloop in Druten door deze cliënten is daarom zo veel mogelijk van tijdelijke aard. Omgekeerd geldt dat er ook Drutense inwoners gebruik maken van RIBW voorzieningen die andere gemeenten financieren.

Door Piet Zeeuwen