DIO'30 wil een nieuwe tribune met zonnepanelen.
DIO'30 wil een nieuwe tribune met zonnepanelen. Foto: John van Gelder

Miljoen voor energiebesparende maatregelen

Algemeen

DRUTEN - Gemeente Druten gaat maximaal een miljoen euro aan stimuleringsleningen verstrekken voor energiebesparende maatregelen: maximaal vijfhonderdduizend euro voor sportverenigingen en maximaal vijfhonderdduizend euro voor gemeenschapshuizen.

Het college van B&W stelt dat in de in 2018 vastgestelde 'Routekaart Energieneutraal Druten 2040' de ambitie was uitgesproken om energietransities te faciliteren met financiële steun.

Energieneutraal Druten 2040

Deze nieuwe regeling draagt bij aan het faciliteren en aanzetten tot het nemen van maatregelen door sportverenigingen en gemeenschapshuizen. Men kan tegen goede condities bij de gemeente geld lenen. Dit zal een bijdrage leveren aan de verduurzaming van sportverenigingen en gemeenschapshuizen.

Voetbalclub DIO'30

Voetbalclub DIO'30 is de eerste club die bij de gemeente aangeklopt heeft. DIO'30 heeft namelijk voornemens om duurzaamheidsmaatregelen te treffen. De club heeft grote plannen en wil investeren in zowel zonnepanelen als LED-verlichting. Op de vernieuwde tribune moeten 144 zonnepanelen komen te liggen. Ook wil de club bij de twee kunstgrasvelden investeren in LED-verlichting.

Financiële ondersteuning

De gemeentelijke regeling kan DIO'30 en andere sportverenigingen en gemeenschapshuizen daarbij financieel ondersteunen.

Het college denkt dat het voorgestelde budget van een miljoen euro voldoende is om verenigingen en eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren. Want zo stellen zij: 'Niet alle aanvragers zullen het maximale toegestane bedrag willen lenen. Daarom verwachten we dat dit budget voorlopig voldoende zal zijn.'

De regeling zal via diverse media worden gepromoot zoals via de gemeentelijke website en in deze krant. Ook zullen de sportverenigingen en gemeenschapshuizen in de gemeente Druten worden benaderd om hen te informeren.

Door Piet Zeeuwen