Raad West Maas en Waal speelt op safe

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Het CDA boekte afgelopen donderdag een succesje in het gemeenteraadsdebat over de Nota Reserves en Voorzieningen 2019. Onderdeel van deze nota was het voorstel om het zogeheten weerstandsvermogen te richten op een weerstandsratio van minimaal 1 en maximaal 2 procent.

De weerstandsratio geeft de mate aan waarin een gemeente in staat is financiële tegenvallers op te vangen. Het college van B&W stelde voor minimaal 1 en maximaal 2 procent te reserveren. Het CDA vond de ondergrens van 1 procent een beetje mager en adviseerde uit te gaan van 1,4 procent. 'We bouwen een extra veiligheid in die de gemeenschap niets kost, maar de raad en het college dwingt nog scherper aan de wind te zeilen', aldus Van Gelder (CDA).

De ondergrens van 1 procent is door de provincie als minimum vastgesteld. Impliciet stelde Van Gelder dat de gemeente West Maas en Waal extra goed op haar zaakjes moet letten, wil het zich als zelfstandige gemeente kunnen handhaven. Bijvoorbeeld de lastig te voorspellen uitgaven in het sociale domein (WMO) kunnen voor verrassingen zorgen.

In het debat kwamen de FD-partijen er onderling niet helemaal uit, verzochten om schorsing en kwamen vervolgens met een voorstel van 1,2 procent. Het CDA kon zich goed vinden in dit compromis.
De SP dacht daar anders over en sprak van een 'kruideniersmentaliteit'. 'De gemeente moet in deze tijd, waarin we geen rente meer ontvangen over ons spaargeld juist geld uitgeven in plaats van op te sparen', aldus SP-fractievoorzitter Van Oyen. Ook Sociaal Maas en Waal was van mening dat het geld beter maar kan rollen. Deze twee partijen konden de meerderheid in de raad niet overtuigen, waardoor het amendement, en daarmee ook de Nota Reserves en Voorzieningen 2019, werd aangenomen.

Door Addy de Meij