Deze molenaars heten u van harte welkom tijdens het feestweekend.
Deze molenaars heten u van harte welkom tijdens het feestweekend. Foto: Ger Loeffen

Molen De Haag viert feest

Algemeen

BEUNINGEN - Ondanks dat de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog de standerdmolen in Beuningen verzegeld hadden, werd toch stiekem graan gemalen. Het meel en de zemelen werden uitgedeeld aan arme gezinnen met kinderen in Beuningen. Deze anekdote is er één van de vele uit de rijke geschiedenis van molen De Haag aan de Molenstraat in Beuningen. Volgende week is het 25 jaar geleden dat De Haag gerestaureerd werd.

Veel molens van dit type 'standerdmolen' zijn er in het Nederlandse landschap niet te vinden. Om precies te zijn 47. En dan met name in het zuidoosten van ons land, waarvan vijf in het Land van Maas en Waal. Molenaar Nic Veenman (72) kan er vol passie over vertellen. Bijvoorbeeld dat de gemeente Beuningen in 1982 de molen voor één gulden in vervallen staat kocht van de familie Van de Pol. Tien jaar later, in februari 1992 werd gestart met de grote restauratie. Bijna drie jaar later, op 4 november 1994, werd de molen vervolgens feestelijk in gebruik genomen door Johan de Bondt, toenmalig gedeputeerde van de provincie Gelderland.

In die tijd kreeg de molen ook de huidige naam: 'De Haag', naar de Beuningse wijk waarin de molen staat. Sindsdien draait De Haag elke vrijdagmiddag en zaterdag. Dankzij de inzet van een vaste club vrijwilligers met Nic Veenman en Gerard Geerdink als gediplomeerde molenaars.

Om te vieren dat De Haag 25 jaar geleden werd gerestaureerd, worden er tijdens het eerste weekend van november allerlei mooie activiteiten georganiseerd in en om de molen. Er zijn rondleidingen en bij voldoende wind is er een demonstratie graan malen. Kinderen kunnen zelf graan malen met een prachtige handmolen die door Gerard Geerdink is gemaakt. Verder kan je zien hoe vroeger zeil werd gemaakt, vlas bewerkt en touw geknoopt. Trekharmonicaclub De Diactonica's zorgt voor de muzikale noten.

Op zaterdag 2 november opent burgemeester Daphne Bergman de feestelijkheden. Speciale gasten zijn ook de tien molenaars uit het hele land die in de afgelopen jaren hun molenaarsexamen hebben gedaan op De Haag. 'Zo'n molen waar je ooit examen op hebt gedaan, blijft dan toch een bijzondere molen', mijmert Veenman terugkijkend.

Jubileumfeest molen De Haag zaterdag 2 en zondag 3 november van 10.00 tot 16.00 uur.

Door Ger Loeffen