Volkstuinvereniging Scharenhof Druten.
Volkstuinvereniging Scharenhof Druten. Foto: Femke Pierlo

Het leven op de volkstuin

Algemeen

MAAS EN WAAL - Een volkstuin is een tuin die zich niet bij de eigen woning bevindt. Deze zijn er in verschillende soorten: van traditionele moestuinen, waar groenten, fruit en kruiden verbouwd worden, tot siertuinen met bloemen en planten. De Maas&Waler proefde de sfeer bij Amateurtuindersvereniging Van Heemstra uit Beuningen en Volkstuinvereniging Scharenhof uit Druten.

De vereniging uit Beuningen, opgericht in 1989, verhuurt 215 tuinen aan 160 leden. Penningmeester Reijco van de Pol laat ons eerst zijn eigen tuintje zien, waar hij voornamelijk fruit, zoals aardbeien, pruimen en kersen, en enkele soorten groenten teelt. Tijdens een rondleiding door de tuinen wordt duidelijk dat sommige tuintjes ook gebruikt worden als siertuin of grasveld. 'Driekwart van de leden komt uit Nijmegen en heeft thuis minder buitenruimte. Hier ontvluchten ze de drukte van de stad,' aldus Reijco.

'De meeste leden zijn vijftig-plus en de helft van hen heeft een multiculturele achtergrond. De laatste tijd is er veel vraag naar volkstuintjes. De tuintjes zijn eigenlijk 200 vierkante meter, maar tegenwoordig worden al tuintjes van half zo groot aangeboden om aan die vraag te voldoen.'
Natuurlijk gelden er regels op het complex. Zo zijn leden verplicht om de tuin en aangrenzende weggedeelten, paden en sloten netjes te houden en mogen zij geen overlast veroorzaken.

Druten

Volkstuinvereniging Scharenhof uit Druten heeft een complex met ongeveer 50 tuinen, verschillend in grootte van 75 tot 300 vierkante meter. De grond wordt verhuurd aan inwoners van de gemeente Druten. De vereniging bestaat vierentwintig jaar en sinds 1998 zijn de tuintjes te vinden bij sportpark De Gelenberg. We ontmoeten Michel van Kol en Leo Reijers in het clubhuis. Daar kunnen tuinders onder andere koffie drinken, informatie vinden en hun tuingereedschap stallen in een van de kasten.
In de meeste tuintjes worden groenten, fruit en kruiden geteeld. Sommigen hebben ook planten en struiken voor de gezelligheid. Het gezelschap wisselt van fanatieke tuinders, die elke ochtend samenkomen, tot mensen die minder vaak op het terrein aanwezig zijn. 'Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen tuin. Maar wil je het netjes houden, dan vergt dat zeker aandacht. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en niveau. Daarbij is het leuk om te zien dat leden elkaar helpen bij het tuinieren.'

Door Femke Pierlo

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding