Afbeelding
Foto: Hanneke de Vries-Hoefnagel

ScanCoveryTrial voor goed doel

Algemeen

HORSSEN – De tiende editie van de ScanCoveryTrial start op 2 januari 2020. Voor de vierde keer gaan Toon van Eck en Mariëlle Wemer de strijd aan met andere teams en natuuromstandigheden.

In één week kris kras Scandinavië trotseren. Dat is de ScanCoveryTrial. Een parkoers van ruim 7000 kilometer rijden onder omstandigheden als sneeuw, ijs, temperaturen die 40 graden onder nul schieten. Menigeen zal denken: 'een barre tocht alleen voor echte mannen'. Maar dat is helemaal niet waar. Mariëlle Wemer, 40 jaar, staat haar mannetje wel. Samen met haar vriend Toon van Eck, 53 jaar, gaat ze voor de vierde keer de uitdaging aan.

Route

Hoe de route eruitziet, blijft geheim. Een kleine tip is er gegeven: IJsland ligt op de route van de autotoertocht. Wemer en Van Eck rijden onder de naam Den Stora Vinnaren. Mariëlle: 'Op z'n Zweeds betekent dit de grote winnaars. We hebben zeker niet de illusie om te gaan winnen, maar we worden elk jaar beter. De tocht moet je zien als een soort puzzel. In het begin en onderweg krijg je aanwijzingen. Met deze aanwijzingen rijden we een parkoers en rijden we de afstanden. Dit kunnen coördinatoren zijn, een kompasroos, bolletje-pijltje of oranje bordjes langs de route. Je moet je indenken, als we drie uur niets gezien of gehoord hebben dat we heel blij zijn met een klein oranje bordje.'

De verdeling is duidelijk in de auto. Toon rijdt en Mariëlle navigeert. Toon: 'Dit moeten we ook niet halverwege de rit wisselen. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en neemt die ook. Die taak ben je gewend.' Het team Den Stora Vinnaren rijdt samen met vier andere teams voor het goede doel Hoogvliegers. Een stichting die ernstig zieke kinderen tussen de zes en zeventien jaar, met een lage levensverwachting, een onvergetelijk avontuur laten beleven. De kinderen mogen zelf een vliegtuig besturen. Mariëlle: 'Voor elke 100 euro die we ophalen aan sponsorgeld, kan er één kind vliegen. In 2017 haalden we 10.000 euro op, in 2018 14.000, in 2019 15.000 euro. Nu hopen we op een nog hoger bedrag. We zijn een keer uitgenodigd voor zo'n dag en dat gaf ons kippenvel.'

Het team is al goed voorbereid. Toon: 'De materialen hebben we van de voorgaande jaren. We gaan natuurlijk voor de winst, maar veiligheid en verantwoord rijden staan voorop.' Kijk voor meer informatie op www.scanct.nl.

Door Hanneke de Vries-Hoefnagel