Ook boeren uit Maas en Waal voeren actie.
Ook boeren uit Maas en Waal voeren actie. Foto: Jeannette van Rossum

Boze Maas en Waalse boeren voor Agractie naar Den Haag

Algemeen

Agrarisch Geluid van ZLTO Maas en Waal

Door Jeannette van Rossum

DEN HAAG - Zo'n 90 boeren uit het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal togen dinsdag naar het Malieveld in Den Haag om, samen met duizenden collega's uit het hele land, hun stem te laten horen. De boeren dulden het niet langer om steeds weggezet te worden als milieuvervuiler en veroorzaker van dierenleed.

De actiebereidheid onder de boeren is groot. Onder de mensen die in de bus stapten zijn alle agrarische sectoren vertegenwoordigd. Melkveehouders, varkens- en kippenboeren, fruittelers en akkerbouwers en aanverwante bedrijven; zij voelen zich bekneld tussen een enorme hoeveelheid regeltjes. Deze werken frustrerend en belemmerend in de bedrijfsvoering.

Onevenredige last

Middels de actie wordt massaal en sectorbreed uiting gegeven aan de zorgen en pijn die boeren hebben over de toekomst van agrarisch Nederland. Men is murw om steeds een onevenredige last te dragen om het klimaatprobleem op te lossen. 'We hebben al genoeg bijgedragen door onder andere stikstofreductie en vele andere milieu- en diervriendelijke aanpassingen in hun bedrijfsvoering', aldus de actievoerders. 'Er is een groot probleem, wat we samen moeten oplossen', vertelt fruitteler Jack van de Heijkant uit Dreumel. 'Leg het niet bij één sector neer. Mensen beseffen niet wat ze over zich afroepen. We hebben al heel grote stappen gezet, en er kan nog meer als we de kans krijgen. We verliezen de innovatiekracht als we de sector halveren.'
Vooral jonge boeren hebben grote zorgen. Biologisch melkveehouder Thomas Hanenberg (28) uit Puiflijk benadrukt de opeenstapeling van regels. 'Alles komt bij elkaar. De landbouw wil zijn steentje heus wel bijdragen om de klimaatdoelen te halen. Maar de lasten moeten beter verdeeld worden over de samenleving. Het moet behapbaar zijn voor jonge agrarisch ondernemers die door willen. Ze verdienen respect voor een eerlijk product. Daarom ga ik naar Den Haag.'

Voor de actievoerende boeren en boerinnen was het een enerverende dag, 'maar de moeite meer dan waard', concludeert het gezelschap achteraf.